Niška koncertna godina - od Silvane do Nirvane

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jan.2024, 11:27

Niška koncertna godina - od "Silvane do Nirvane"

Novogodišnjim koncertom Harisa Džinovića na Trgu kralja Milana Nišlije su ušle u 2023. godinu, dok su uz Bobana Zdravkovića i Viki Miljković započeli 2024. U protekloj godini u Nišu, koja će ostati upamćena i po “petku za sve muzičke ukuse”, održano je više od 100 koncerata, kao i proslava mnogih jubileja.

Gradskim parkovima, trgovima, klubovima, ali i u Narodnom pozorištu i hali “Čair” odzvanjali su zvuci različitih muzičkih žanrova, od rokenrola do džeza, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sve do elektronske i narodne muzike. Publika je uživala u nastupima lokalnih i gostujućih izvođača, dok su neki od najpoznatijih umetnika iz zemlje i regiona sezonu dodatno učinili uspešnom.

Prvi značajniji koncert u 2023. godini dogodio se 3. februara u AKC Fuzz-u kada su u Niš posle 4 godine pauze stigli čuveni novasadski veterani Atheist rap, koji je nišku publiku provozali kroz vreme, vozilom istočnonemačke proizvodnje, ali i odsvirali nove pesme, koje Nišlije do tada nisu imali prilike da čuju uživo.

Kanda Kodža i Nebojša; foto: Danilo Vlaisavljević Beogradski alternativni bend Kanda, Kodža i Nebojša predstavio se niškoj publici 26. maja u gotovo punom O2/Oxygent Event Club-u, izvodeći hitove koji su obeležili njihovu karijeru, ali i novim sa poslednjeg albuma Beton. Iako je bend nastupio nešto nakon najavljene satnice u dvočasovnom nastupu uspeli su da opravdaju očekivanja publike.

Pesmama poput U magnovenju, Anja, volim te, Ima nas, Dalek put, Petra, On, Elesdi se vraća kući, Goblini su se još devedesetih godina pozicionirali kao jedan od najvažnijih pank-rok bendova u regionu, a te pesme u Nišu odsvirali u Banovi 2. juna, a ostaće zapamćen i kao koncert na kome su odsvirali sve pesme sa kultnog albuma U magnovenju.

Potom, Mostarski bend Zoster, čiji novi album Najgori uveliko osvaja region, a potom i čuveni Nikola Vranjković, koji je sa svojim bendom u Nišu ove godine dva puta svirao svoj dobro poznati repertoar i ukupno održao “šestočasovni muzički maraton”.

foto: JV Kraj juna definitivno je prošao u znaku violiniste Stefana Milenkovića, Svetlane Cece Ražnatović, Kolje i Grobovlasnika i Bad Copy-ja koji su Nišu je održali “petak za sve muzičke ukuse”.

Prve večeri Old Timer festivala u skoro dvoipočasovnom koncetu, niški bend Kerber predstavio je publici preko 20 pesama i podsetio na neke od najvećih hitova iz 42-godišnje karijere.

Septembra u Nišu je nastupio i bend Električni orgazam, koji je u Banovini proslavio 40 godina od objavljivanja trećeg albuma “Les chansones popularies”.

Jedan od najznačajnijih pank koncerata u Nišu održao je kultni niški bend Novembar, koji su svojim sugrađanima priredili veče za pamćenje. Svega nekoliko dana kasnije u Niš je stigao i čuveni Rambo Amadeus i vrlo autentično održao “tribjut samom sebi”. Bio je to njegov drugi nastup u skoro godinu dana u Nišu, a tokom prethodnog boravka, bio je i gost u “15+15 minuta” emisije Južnih vesti.

Beogradski sindikat posle 15 godina opet u Nišu; foto: Risto Delić / Promo Obeležavanja pola veka hip-hop kulture u Nišu je započelo nastupom čuvenog Beogradskog sindikata, koji su u Niš došli posle 15 godina, te 11. marta u hali “Čair” proslavili svoj 24. rođendan. U čast južnjaka i Nišlija objavili su i spot za pesmu Čekam sreću , neposredno pred taj nastup. Tom prilikom bili su i gosti emisije Južnih vesti.

Jedan od najuspešnijih bendova regiona Elemental ,Nišlije su mogle posle 10 godina ponovo mogle uživo da čuju hitove kao što su Goli i bosi, Prokleta ljubav, Romantika, Malena, Priroda i društvo, kao i mnoge druge hitove.

Ding Dong; foto: JV / N. Đ. Već krajem jula na Festivalu hip-hop kulture Dođi na amfi program su predvodili redvoditi Smoke Mardeljano, Marčelo, Who See i BCREW, kao i čuveni niški Ding Dong, koji su tom prilikom i predstavili novu pesmu.

Marčelo; foto: JV Decembar je ponovo bio u znaku Marčela koji je i pored šarenolikog repertoara pesama sa svih albuma, pred niškom publikom u Oxygen klubu sa svojim bendom izveo neizostavne pesme Jedan, Neko treći, Komplikovani, Tunel.

Kada je reč o džezu, održan je ove godine i Nišvil, ali je niški bend Eyot u Narodnom pozorištu proslavio 15 godina postojanja i stvaranja autentične muzike. Takođe, u Nišu je nastupilo još jedno priznato džez ime srpske scene Vasil Hadžimanov koji održao nastup uz u Nišu.

Godina je počela nastupom Leksington benda na dočeku pravoslavne Nove godine u Svetosavskom parku, a potom nastavljena rasprodatim koncertom Lene Kovačević u Narodnom pozorištu u Nišu početkom februara, kada je pevačica i gostovala u emisiji 15 minuta Južnih vesti.

Petar Grašo; foto: Jovana Živanović Preko 3.000 ljudi, prema rečima organizatora, svih generacija pevalo je više od dva sata u hali "Čair" zajedno sa dalmatinskim kantautorom Petrom Grašom, marta meseca. Bio je to prvi niški solistički koncert hrvatskog pevača i kompozitora koji je više od 30 godina na sceni obeležili su hitovi Ako te pitaju, Utorak, Nevista, Moje zlato", Uvik isti, a mogle su se čuti i izvedbe pesama Olivera Dragojevića, Tonija Cetinjskog, Kemala Montena i Gibonni-ja.

Koncert Svetlane Cece Ražnatović na platou niške Tvrđave; foto: JV Iako su svi nastupi “petka za sve muzičke ukuse” bili posećeni, najveće interesovanje publike je, ipak, bilo za Cecin koncert na platou niške Tvrđave, za čiji su koncert ulaznice koštale i do 8.000 dinara.

Publika koja je došla sa svih krajeva južne Srbije, počela je da se okuplja u Tvrđavi nekoliko sati pre početka koncerta, a bilo je i ljudi koji su iz susednih država u Niš stigli samo zbog koncerta.

Krajem juna balkanska muzička zvezda Senida nastupila je u rovovima niške Tvrđave i uz svoje najveće hitove i energiju sa bine oduševila mnogobrojnu publiku. Uz “idemo Niš” na početku i vatromet na kraju, ovaj Senidin koncert u okviru prve večeri Southdance festivala bio je najbolji njen nastup ove godine, kako je sama rekla, a i fanovima je ispunio očekivanja.

Vlado Georgiev; foto: JV / N. Đ. Koncertom Vlada Georgieva na platou niške Tvrđave, kao i hitovima Zbogom ljubavi, Lažljiva, Sve si mi ti, Šta bi prijatelji moji, ali i mnogim drugim, obeleženo je poslednje veče prvog Old Timer Festa. Emotivni Georgiev istakao je tokom nastupa da se u Nišu oseća kao da je rođeni Nišlija, a na nagovor publike, u svom stilu, otpevao je i delić pesme Tamo daleko.

Transparent je potpisao Boban Zdravković; foto: JV/S. A. Pevač folk hitova Otišla si jednog dana, Lagala me jedna Maja, Ne dolazi, Pogledaj u nebo, Danju spavam, noću ludujem Boban Zdravković koji je nastupio na Pantelejskom vašaru, izazvao je erupciju oduševljenja kod Nišlija, te bio pozvan da pred sugrađanima peva i za sam doček Nove godine na Trgu kralja Milana.

Jugoslovenska i srpska folk pevačica Lepa Brena nastupila u Nišu posle 12 godina, manje od tri nedelje nakon koncerta na “Danima šljive” u Blacu. Organizatori su koncert najavljivali kao “niški koncert decenije”.

Međutim, koncert decenije u Nišu pripao je Aleksandri Prijović koja je halu “Čair” napunila tri večeri za redom.

Preko dva sata koncerta, tri bisa, sjajna atmosfera, pevanje u glas, stalni kontakt sa publikom, malo priče između pesama, veliki hitovi crnogorskog pevača, ali i pesme Kemala Montena i Dina Dvornika, kao i kiša koja nije oterala publiku obeležili su koncert Sergeja Ćetkovića na Letnjoj pozornici u Nišu, gradu gde je nastupio posle 5 godina. Bilo je to veče za pamćenje i za publiku u Nišu koja je ustala već tokom prve pesme, ali pevača koji se više puta zahvaljivao i najavio da će naredne godine doći da obeleži "zajedničkih 25 godina njegove karijere".

Zapaženije koncerte u 2023. godini imali su i bendovi M.O.R.T. Vizelj, Popečitelji, Amira Medunjanin, Pero Defformero, Kraljevski apartman, Željko Vasić, Tijana Bogićević, KOI KOI, Artan Lili, Obojeni program, kao i niški bendovi, Danilov Doživljaj Beča, T-Error, koji je na spektakularan način proslavili 30 godina postojanja, ali i kraj karijere, ali i Bokal Oseća Stvarnost, koji je Nišlijama u prepunoj Banovini priredio "šou" povodom 15 godina postojanja benda, a frontmen Miodrag Branković bio je i gost emisije "15 minuta".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.