Niška javna preduzeća prošlu godinu uglavnom završila u plusu, ali i kreditima većim od 1,5 milijardi dinara

Izvor: JužneVesti.com, 13.Apr.2021, 11:21

Niška javna preduzeća prošlu godinu uglavnom završila u plusu, ali i kreditima većim od 1,5 milijardi dinara

Od 12 javnih preduzeća pod okriljem Grada Niša, čak 11 je na kraju 2020. godine, prema zvaničnim podacima, iskazalo dobit. Jedino je NišStan poslovao u minusu, ali su ukupna kreditna zaduženja svih preduzeća veća od 1,5 milijardi dinara.

Međusobne pozajmice, dokapitalizacija i kreditna zaduženja pomogla su javnim preduzećima u Nišu da preguraju 2020. kovid godinu. U zvaničnim izveštajima većina je poslovala pozitivno, iako je situacija bila vanredna.

Ostvarujući >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << uštede kroz primenu restriktivnih mera na rashodovnoj strani i angažujući raspoloživa sredstva, sva javna preduzeća poslovnu 2020. godinu završila su ostvarujući pozitivan poslovni rezultat, odnosno dobit - piše u zvaničnoj analizi.

To se odnosi na 9 preduzeća: Medianu, Toplanu, Naissus, Direkciju za javni prevoz, Goricu, Tržnicu, Parking servis, Objedinjenu naplatu, Direkciju za izgradnju Niša.

Pozitivno su poslovale i Gradska stambena agencija i Zavod za urbanizam, dok je jedini “minus” na kraju 2020. pokazao NišStan i to u iznosu od skoro 6,4 miliona dinara.

Osnovni prihod na koje se preduzeće oslanja su prihodi od hitnih intervencija i tekućeg održavanja čija se naplata vrši preko JKP Objedinjena naplata. Trenutni uslovi poslovanja izazvani nastalim vanrednim stanjem, odnosno pandemijom virusa kovid 19, uticali su negativno na poslovanje preduzeća koje se i dalje oseća i posle ukidanja vanrednog stanja. Investicije manjeg obima su u blagom porastu, ali je njihov nivo daleko od zadovoljavajućeg pa je JP Nišstan mišljenja da će znatno uticati na ukupan bilans prihoda do kraja godine - piše u zaključku.

Jedino je u Zavodu za urbanizam jedan zaposleni više u odnosu na odobreni broj 69/70. Sva ostala preduzeća su u okvirima koji su predviđeni planom zapošljavanja, a najviše radnika ima Mediana 1.086. Najmanje zaposlenih ima Gradska stambena agencija, 9.

Krediti veći od 1,5 milijardi dinara; foto: printscreen

U izveštaju piše da je tokom prošle godine odobrena dokapitalizacija Gorici i Direkciji za javni prevoz u ukupnom iznosu od 144 miliona dinara.

Mediana je pozajmila novac Tržnici koji joj još nije vraćen, a više puta su uzimani krediti za tekuću likvidnost i korišćeni dozvoljeni minusi, što je slučaj sa NišStanom.

Zvanični podaci pokazuju da je ukupna zaduženost svih preduzeća veća od 1,5 miljardi dinara, a bez kredita su trenutno Direkcija za izgradnju grada, Objedinjena naplata i Zavod za urbanizam.

Najveća je kreditna zaduženost Toplane - 715.801.000 dinara, zatim sledi Mediana sa 402.959.000 dinara i Naissus sa 319.283.000 dinara.

Ovo su informacije koje su preduzeća dala Gradskom veću kako bi ono imalo uvid u njihovo poslovanje tokom 12 meseci 2020. godine i nisu konačni rezultati. Oni će biti poznati nakon izrade finansijskih izveštaja za prošlu godinu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.