Niška inspekcija odbija da dostavi informacije o terenima u Rovčetu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jan.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška inspekcija odbija da dostavi informacije o terenima u Rovčetu

Iako je potvrđeno da su tereni u Rovčetu u niškoj Tvrđavi građeni bez dozvole i da su inspektori naložili rušenje, sva dokumenta koja dokazuju kako se to dogodilo i ko je odgovoran u Sekretarijatu za inspekcijske poslove pri niškoj Gradskoj upravi odbili su da dostave novinarima. Objašnjenje - zahtev je “neosnovan”.

Tražena su rešenja Građevinske inspekcije o rušenju i obustavi radova na terenima i rešenje o ozakonjenju, jer nije objašnjeno kako su objekat i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << radovi postali legalni tek nakon što je naloženo njihovo rušenje.

Bez jasnog obrazloženja, u Sekretarijatu za inspekcijske poslove Niša oglušili su se na zvanični zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji su novinari Južnih vesti uputili još sredinom decembra 2018.

Ističu da je zahtev neosnovan, iako je reč o velikoj investiciji za rekonstrukciju starih niških terena u Tvrđavi, na kojoj je, prema istraživanju Južnih vesti, rađeno mimo zakona i propisa.

Propisano je da organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, ako je traženje nerazumno ili kada se traži preveliki broj informacija. S tim u vezi odbija se traženje informacija o svim donetim rešenjima inspekcija koja se odnose na sportske terene, kao i kopije rešenja o ozakonjenju objekata na navedenoj katastarskoj parceli, kao neosnovan - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Zašto je zahtev "nerazuman", bez objašnjenja iz gradskog Sekretarijata, pa su novinari uputili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Podsetimo, istraživanje Južnih vesti pokazalo je da su novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju i rekonstrukciju.

Saznanja Južnih vesti o ovom problemu gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbio je da komentariše, a radove je često obilazio. Radove bez dozvole nije komentarisao ni većnik Branislav Kačar, iako je upravo on ranije u javnosti nastupao kao koordinator projekta. Kačar je "loptu" prebacio na KLERP.

U niškoj Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, inače zaduženoj za ovaj projekat, rekli su da građevinska inspekcija jeste izdala nalog za rušenje, ali je naknadno, juna 2018. Rovče ozakonjeno, a rešenje o rušenju, kako kažu u KLERP-u - odbačeno.

Inače prva faza rekonstrukcije terena, nekada centra rukometa, malog fudbala, košarke, odbojke i atletike, najavljena je 2016. godine, a završena oktobra 2018. godine. Projekat je vredan 60 miliona dinara, a za drugu fazu predviđeno je postavljanje reflektora, video-nadzora, atletske staze za trčanje i alarmnog sistema.

Nakon pompeznog otvaranja, Rovče je primalo rekreativce i sportiste tek mesec dana, pa je stavljen katanac. Katanac na kapiji je zbog "zimskog vremena", rekli su u Kabinetu gradonačelnika.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.