Niška građanska osmatračnica javnih nabavki - da građani prate na šta se troši njihov novac

Izvor: JužneVesti.com, 01.Dec.2020, 19:30

"Niška građanska osmatračnica javnih nabavki" - da građani prate na šta se troši njihov novac

Kako bi informisali i edukovali građane o tome koliko je važna građanska kontrola javnih nabavki, te da time oni kontrolišu kako se troši njihov novac koji je namenjen za projekte koji bi trebalo da reše njihove probleme i učine njihov život lakšim, iz niške organizacije Protecta pokrenuli su kampanju “Niške građanske osmatračnice javnih nabavki”.

Deo kampanje bila je i ulična akcija u kojoj su volonteri delili edukativne letke i razgovarali sa građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Obrenovićevoj ulici u Nišu.

Javne nabavke, kao značajan deo javne potrošnje, igraju jednu od glavnih uloga u jačanju efikasnosti javnog sektora i uspostavljanju poverenja građana, kako u sam sistem javnih nabavki, tako i u nadležne institucije koje vrše nadzor nad primenom propisa i sprovođenjem postupaka iz ove oblasti. Kao oblast, javne nabavke su upravo zbog obimne potrošnje koja ih prati, osetljive na nepravilnosti i neregularnosti u svim fazama sprovođenja. Neadekvatno realizovane javne nabavke dvostruko negativno utiču i na rad svih naručilaca: troškovi njihovog funkcionisanja se uvećavaju, dok je kvalitet usluga koje pružaju građanima slabiji od potrebnog - navode u saopštenju.Bitno je da građani kontrolišu proces javnih nabavki; foto: PROTECTA;

Pored edukacije građana, projektom je predviđeno i podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva Grada Niša za bavljenje temom javnih nabavki, nadgledanje javnih nabavki kako bi se utvrdilo koliko su one svrsishodne i transparentne i Izrada preporuka za lokalne institucije u Nišu za sprovođenje kvalitetnijih javnih nabavki, kažu organizatori.

Dodaju i da je ova aktivnost deo projekta “Balkan Tender Watch” koji podržava i finansira Evropska Unija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Edukativna kampanja za građane na temu javnih nabavki

Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2020

NIŠ..PROTECTA je u okviru projekta “Niška građanska osmatračnica Javnih nabavki” organizovala kampanju podizanja informisanosti građana kroz podelu edukativnog materijala i razgovore sa građanima o važnosti javnih nabavki...Javne nabavke, kao značajan deo javne potrošnje, igraju jednu od...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.