Niška Zoohigijena širi aktivnosti i u Gadžinom Hanu i Svrljigu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2023, 13:35

Niška "Zoohigijena" širi aktivnosti i u Gadžinom Hanu i Svrljigu

Potpisivanjem međuopštinskog sporazuma niška Zoohigijena pružaće svoje usluge, pre svega sterilizaciju pasa na ulicama i na teritorijama opština Gažin Han i Svrljig. Nadležni se nadaju da će tako smanjiti broj pasa na ulicama, ali i da će to biti pretkorak ka izgradnji prihvatilišta za pse.

Potpisan međuopštinski sporazum, foto: S. V. Problem velikog broja napuštenih pasa na teritorijama opština koje se nalaze u Nišavskom okrugu, biće rešen širenjem aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << niške Zoohigijene i na druge Opštine kaže direktor Javno komunalnog preduzeća Mediana Ivan Mihajlović. On je rekao je da će mešuopštinskim sporazumnom prevenirati pojavu novih pasa lutalica u tim Opštinama.

Imajući u vidu broj pasa lutalica na teritorijama svih opština, kao i to da su živa bića koja nemaju mesto stanovanja i često menjaju lokaciju, rešavanje ovog problema direktno na teritorijama upravo tih opština jeste bitna intervencija sprečavanje povećanja broja pasa lutaica. Moram da naglasim da psi lutalice iz drugih opština neće biti dovoeni u niš već će naše aktivnosti biti izmeštene na teritoriji ovih opština - rekao je Mihajlović.

On je podsetio da Zoohigijena besplatno steriliše i vlasničke pse i da su za sada rezultati kampanje dobri, pa poziva vlasnike da se odazovu akciji i spreče neželjena razmnožavanja.

Sporazum koji su potpisali predstavnici opština Gažin Han i Svrljig sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski vredan je 18 miliona švajcarskih franaka, deo je projekta Ministarstva državne uprave i počeće da se primenjuje od 1. januara naredne godine.

Do tada ćemo spremiti svu potrebnu dokumentaciju i smatram da ćemo uspeti da smanjimo broj pasa lutalica, pre svega njihovo razmnožavanje na ulicama. Ovo je i pretkorak ka onome što Grad godinama pokušava, a to je da da pronađe adekvatnu lokaciju za prihvatilište za pse- rekla je gradonačelnica.

Podsetimo, nadležni godinama najavljuju da će Niš dobiti prihvatilište za pse. Pominjale su se različite lokacije - od prostora kod zatvora do Svrljiga. Na kraju je azil trebalo da bude izgrađen u Dugoj Poljani kod Gadžinog Hana što je dovelo do protesta meštana, opozicije i članova društava za zaštitu životinja.

Krajem januara ove godine na Portalu javnih nabavki objavljeno “prethodno informativno obaveštenje”, koje je u tom slučaju služilo kako bi kasnije bio kraći rok za prijem ponuda. Tu je bilo istaknuto da je planirani datum raspisivanja javne nabavke 28. februar, ali ipak ni ni skoro mesec dana od tada tendera nema i ništa se novo nije desilo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.