Niška Ortopedija oborila sopstveni rekord, operisali 2.000 pacijenata

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2023, 11:52

Niška Ortopedija oborila sopstveni rekord, operisali 2.000 pacijenata

Dve nedelje pre kraja godine kako su planirali, Klinika za ortopediju i traumatologiju u Nišu je oborila sopstvene rekorde u broju operacija, kojih je bilo 2.000, prvi put u 53 godine postojanja i rada, saopštili su iz UKC Niš. Očekuju da će tako od naredne godine ubrzati liste čekanja i da će na ugradnju veštačkog zgloba pacijenti ubuduće čekati oko godinu dana.

Niška Klinika za ortopediju ima najduže liste čekanja, ali kažu najkraće u Srbiji, pa su u maju ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << počeli da rade i u popodnevnoj smeni, kako bi izašli u susret pacijentima.

Prošle nedelje je prema zvaničnim podacima 860 pacijenata čekalo ugradnju kuka i kolena u Nišu, neki su bili zakazani tek za 2025. godinu, ali su iz UKC Niš istakli da će uz novu opremu kraće čekati i da očekuju da do kraja godine na Ortopediji bude urađeno 2.000 operacija.

Oborili rekord dve nedelje pre nego što su planirali; foto: UKC Niš Ipak, uspeli su i ranije da obore sopstveni rekord, kažu iz Kliničkog, jer je do 15. decembra već ostvaren taj broj operacija, prvi put u istoriji ove klinike, koja je pola veka postojanja obeležila 2021. godine, koja od početka prošle nosi ime akademika Milorada Mitkovića, dugogodišnjeg rukovodioca klinike.

Zahvaljujući, kako navode nadležni, svesrdnoj podršci i razumevanju Uprave, zanovi opreme, ali i potpunoj snabdevenosti ugradnog i potrošnog materijala, koji su država i resorno Ministarstvo obezbedili, Klinika za ortopediju niškog Univerzitetskog kliničkog centra, uspela je da, čak petnaestak dana, pre kraja godine, prevaziđe sve dosadašnje rezultate kada je planirani- elektivni operativni program u pitanju, ali i broj hitnih izvedenih operativnih zahvata - saopštili su iz Kliničkog.

U odnosu na prethodnu godinu, kada nisu imali operacije tokom popodneva, kažu da je broj operacija za 25 % viši, kao i da su ponosni što su ostvarili cilj i ranije nego što su planirali.

Niški ortopedi su podsetili da su u prvoj polovini godine počeli operacije i u trećoj operacionoj sali, od ukupno 17 koliko ima u novoj zgradi, kao i da je na kvalitet i broj operacija uticala i nova oprema.

Naglašavaju naravno i važnost odlične saradnje službi UKC Niš, kada je u pitanju pravovremeno, tačno i precizno planiranje nabavke ugradnog i potrošnog materijala-endoproteze veštačkog kuka i kolena, pa su posebno ponosni, na čelu sa rukovodstvom niškog UKC-a, što su u čitavoj zemlji, bili među Klinikama koje imaju najkraće liste čekanja za ugradnju istih - dodaju u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima koje imaju kažu da se trenutno na operacije pozivaju pacijenti koji su upisani na listu čekanja u drugoj polovini prošle godine, a očekuju da početkom sledeće godine budu pozivani oni koji su upisani u prvoj polovini 2023. godine, te da će ubuduće period čekanja na operaciju ugradnje veštačkog zgloba biti oko godinu dana.

Podsećaju da se pacijenti koji imaju prelome i stariji od 75 godina kojima se ugrađuje cementna proteza, ne upisuju se na listu čekanja, već im se operacija zakazuje u najkraćem mogućem roku, u dogovoru sa ordinirajućim lekarom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.