Niška Banja na programu oporavka

Izvor: Politika, 13.Jan.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška Banja na programu oporavka

Posle godina stagnacije, u jednom od najpoznatijih banjsko-klimatskih centara u Srbiji ostvaruju se programi koji bi u bliskoj budućnosti Nišku Banju mogli da vrate u sam vrh zdravstvenog turizma

Niš – Sudeći po akcijama koje se poslednjih meseci vode u Niškoj Banji, može se zaključiti da su konačno okončane godine stagnacije jednog od najpoznatijih banjsko-klimatskih centara u našoj zemlji.

U pomenute akcije su uključeni i gradska opština Niška >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Banja i grad Niš, ali ponajviše jedna od vodećih medicinsko-zdravstvenih ustanova u ovom delu Srbije, Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju srčanih i reumatskih oboljenja „Niška Banja”. Direktor Instituta prof. dr Aleksandar Dimić ističe za naš list da osim poteza usmerenih ka oporavku banje, postoje i konkretni planovi razvoja:

– Kada je reč o zdravstvenom turizmu i medicinskim uslugama, što je bazična delatnost našeg instituta, valja istaći da su kapaciteti stacionara „Radon”, „Zelengora” i „Terme” stopostotno iskorišćeni. Raspolažemo sa ukupno 350 postelja u delu za rehabilitaciju, plus 120 postelja u bolničkom delu. Ali, tokom 2009. je na rehabilitaciji i terapiji dnevno bilo i po stotinu i više pacijenata nego što imamo mesta, pa smo povremeno zakupljivali kapacitete u ovdašnjim hotelima – kaže direktor Dimić, naglašavajući da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Institut poslednjih godina opremljen najmodernijim uređajima i aparatima, a u 2009. je dobio i dva sertifikata kvaliteta – ISO i HASAP.

– Imajući to u vidu, kao i činjenicu da u poslednje vreme ubrzano radimo na stvaranju uslova za uvođenje najsavremenije invazivne dijagnostike u kardiologiji, koja će biti smeštena u hotelu „Ozren”, u Niškoj Banji će biti zaokružen proces lečenja i rehabilitacije pacijenata sa srčanim oboljenjima. Uporedo sa unapređenjem usluga u oblasti kardiologije, u Institutu Niška Banja sve više pažnje se posvećuje hirurškim programima u ortopediji i rehabilitaciji nakon operacija ili povreda kuka, kolena, ruku – objašnjava prof. dr Aleksandar Dimić.

U stacionaru „Zelengora”, koji je u sklopu Instituta, rekonstruisan je bazen za rehabilitaciju, a ugrađena je i posebna pokretna platforma koja olakšava ulazak u vodu teško pokretnim pacijentima i invalidima. U „Radonu” već nekoliko godina uspešno radi velnes spa centar „Sense”, gde se blagotvornost termalnih voda koristi za masažu, uz sav prateći komfor koji doprinosi relaksaciji.

Prema planovima opštine Niška Banja, za unapređenje zdravstvenog turizma, tokom ove i naredne godine biće intenzivirana kampanja tokom koje će biti promovisana ponuda čitavog banjsko-klimatskog centra.

Toma Todorović

[objavljeno: 14/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.