Niš, moj grad predlaže lokacije za nove garaže: Imamo 3.600 parking mesta na 100.000 automobila

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jul.2023, 16:27

"Niš, moj grad" predlaže lokacije za nove garaže: Imamo 3.600 parking mesta na 100.000 automobila

Manjak mesta za parkiranje u Nišu je višegodišnji problem, na koji ponovo ukazuju iz Koalicije "Niš moj grad" i iznose podatak da na oko 100.000 registrovanih autobila ima svega 3.600 parking-mesta. Predlažu zato izgradnju višespratnih javnih garaža, a odbornik Branislav Jovanović kaže da su još 2012. godine za to predviđene lokacije pored stadiona "Čair", na Auto-pijaci i preko puta niške Skupštine u Nikole Pašića, za koje tvrdi da bi se investitori sutra uključili u realizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kada bi imali priliku.

Povod da ponovo ukažu na problem nedostatka parking-mesta u Nišu odbornicima Koalicije "Niš moj grad" Branislavu Jovanoviću i Miodragu Stankoviću, kao i članici predsedništva Svetlani Radovanović, bio je obilazak i razgovor sa građanima u Ulici Vojvode Tankosića. Ukazali na problem sa parkiranjem u Nišu i predložili lokacije za garaže; foto: Niš moj grad

Trotoari u ovoj ulici su privatizovani, utvrdili su na terenu, jer je neko na njima posadio cveće, negde je korov jer se ne održava, negde betonske žardinjere i stubići, pa parkiranje tu nije ni moguće, a pešaci moraju da idu ulicom koja vodi do Doma zdravlja.

U Nišu ima oko 3.600 parking-mesta, a registrovanih automobila oko 100.000. Iz ovakvog odnosa se vidi veliki problem. Zbog ovog parkirana vozila u najvećoj meri zauzimaju deo kolovoza, vozila na trotoarima ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju, a posebno pešake. Ogroman problem našim sugrađanima predstavlja i nedostatak parking-mesta u centru - rekao je odbornik Stanković.

Još jedan problem na koji ukazuje su dva vozila "oko sokolovo" koja su u Niš stigla pre godinu dana, koja proveravaju da li su građani propisno parkirani, pa kako nema dovoljno slobodnih mesta prinuđeni su da zastanu i tamo gde nije dozvoljeno i rizikuju da dobiju kaznu. Nema dovoljno mesta za parkiranje u Nišu, kaže opozicija; ilustracija; foto: FB Dragana Sotirovski

Nedavno su se stanari solitera na Obilićevom vencu žalili što za više od 90 stanova ima 0 parking-mesta pa zbog toga ne mogu da izbroje kazne, a Stanković je rekao da je novo pravilo da pri izgradnji jedan stan treba da ima jedno mesto za automobil dobro, ali da i tu ima zloupotreba.

Kada investitor dobije upotrebnu dozvolu on prenameni prostor pa bude – ne garaža nego lokal. Njih treba kažnjavati, a ne roditelje koji moraju da ostave svoju decu u vrtiće ili škole i nemaju slobodno parking-mesto već zastanu na kratko i ako prođe "Oko sokolovo" sledi kazna - istakao je Stanković.

Kao rešenje ovog problema iz Koalicije vide izgradnju višespratnih javnih garaža na više lokacija u Nišu i to u najkraćem mogućem roku, a odbornik Branislav Jovanović smatra da nije problem u broju automobila, već u nedostatku mesta za njih. Predlažu nove garaže na više lokacija; ilustracija; foto: FB Dragana Sotirovski

Postojeće parking garaže su nedovoljne i zato su nam na više lokacija u gradu potrebne višespratne javne garaže. I za to postoje već tri lokacije u gradu, pored Niškog stadiona Čair, na Auto pijaci i u centru Grada preko puta Skupštine Grada, to su lokacije predviđene od ranije, jos davne 2012. godine kada se razmišljalo o razvoju Grada Niša. Čak postoje i investitori koji bi se sutra uključili samo da im se pruži mogućnost za takvu vrstu investicija i time bi Grad Niš u značajnoj meri rešio problem parkiranja - zaključio je Jovanović.

Jedan od predloga je i izgradnja biciklističkih staza, jer Stanković smatra da kada bi Niš bio povezan u celinu i građani bi promenili svest da im ne služi samo automobil za prevoz, pa bi se i tako smanjila potreba za parkiralištima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.