Niš izabrao privatnog partnera i daje mu 900 miliona za dezinsekciju, deratizaciju i uništavanje ambrozije

Izvor: JužneVesti.com, 20.Apr.2024, 11:16

Niš izabrao privatnog partnera i daje mu 900 miliona za dezinsekciju, deratizaciju i uništavanje ambrozije

Grad Niš je izabrao privatnog partnera koji će narednih 15 godina biti zadužen za prskanje protiv krpelja i komaraca, glodara i suzbijanje ambrozije - ugovor vredan oko 900 miliona dinara potpisan je sa grupom ponuđača, niškim preduzećem Sanit M&M i beogradskim Ekos DDD.

Na tender kojim je Grad Niš tražio privatnog partnera bez elemenata koncesije koji će sprovoditi mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i suzbijanja ambrozije, jedini ponuđač je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bile su ove dve firme, koje su i prethodnih godine bile zadužene za većinu ovih poslova. Upravo one će i obaviti prvo prskanje protiv komaraca koje je najavljeno za 22. i 23. april.

Najveći deo posla - 65% obavljaće Ekos DDD, dok će 30% udela u poslu imati Sanit M&M, a 5 % će obavljati podizvođač JAT privredna avijacija iz Beograda.

Iako je procenjena vrednost nabavke bila 750 miliona, ugovor je zaključen na veću vrednost - 895.143.090 bez PDV-a, odnosno 914.643.090 dinara sa PDV-om. To praktično znači da će ove firme za taj posao dobijati 60 miliona dinara godišnje, koliko su unapred iz Grada već namenili u budžetu.

Vrednost ugovora veća od procenje vrednosti; foto:Screenshot

Upravo ovo je i zamerio na sednici Skupštine na kojoj je usvojena odluka o traženju partnera odbornik Dragoslav Ćirković koji je pitao kako su iz Grada znali da će za ovo partnerstvo biti potrebno da izdvoje 60 miliona i to isplanirali ovogodišnjim budžetom, te doveo u pitanje i to da li to znači da predstavnici vlasti već znaju i ko će im biti partner u ovom poslu.

Inače, suvlasnik Ekos-a je Nikola Skoko, koji je do jula 2023. godine bio na čelu javnog preduzeća Beogradski park, čije je osnivanje tokom Šapićevog mandata za deo javnosti bilo sporno, a opozicija ga naziva preduzećem za “uhlebljenje stranačkih kadrova”. Prema podacima Agencije za privredne registre, Skoko je suvlasnik 50% Ekos-a, 50% vlasništva ima Miroslav Malbaša, a direktor je Marko Malbaša.

Grad Niš je ranije za ove poslove angažovao firme preko tendera, a sada navode da Zakon o komunalnim delatnostima "ne prepoznaje više postupak javne nabavke kao mogući način organizovanja komunalne delatnosti čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta jedinice lokalne samouprave".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.