Niš dobija jedinice civilne zaštite, komanduje im Sotirovski

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jul.2023, 15:31

Niš dobija jedinice civilne zaštite, komanduje im Sotirovski

Opšta i specijalizovana jedinica civilne zaštite biće formirane u Nišu, odluka je Gradskog veća, a one će biti angažovane prilikom vanrednih situacija i događaja, usled opasnosti od elementarnih nepogoda i u slučaju ratnog stanja. Njima će rukovoditi gradonačelnica kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, a u slučaju vanrednog stanja pripadnike će pozivati Ministarstvo odbrane.

Jedinicu civilne zaštite opšte namene činiće vojni obveznici i građani koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << to nisu, kao i dobrovoljci koji nemaju ratni raspored po vojnoj i radnoj obavezi.

Popuna jedinica civilne zaštite se vrši iz reda zdravstveno sposobnih muškaraca starosti od 18 do 60 godina i zdravstveno sposobnih žena starosti od 18 do 55 godina - navedeno je u Odluci.

To će biti formacija od pet vodova sa najmanje 20 pripadnika, a njihovi zadaci biće lokalizacija i gašenje manjih požara, izgradnja i ojačavanje zaštitnih nasipa i crpljenje vode, spasavanje zatrpanih iz ruševina nižih spratova, prva pomoć, evakuacija i drugo.

Oni koji se dobrovoljno prijave biće u obavezi da potpišu izjavu o prihvatanju prava i obaveza pripadnika jedinica civilne zaštite na period od pet godina.

Specijalizovana jedinica za uzbunjivanje imaće pet odeljenja i 35 timova. Činiće je obveznici civilne zaštite koji nisu na rasporedu u ratnim jedinicama Vojske Srbije, a imaju znanja i zanimanja od značaja za zaštitu i spasavanje, starosti od 18 do 60 godina.

Jedinica za uzbunjivanje se formira za uključivanje javnih sirena, kada ne postoji ili nije ispravan sistem za daljinsko upravljanje sirenama, u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, po dobijanju signala iz nadležnog operativnog centra, kao i za osnovno održavanje, popravke uređaja i sredstava sistema za javno uzbunjivanje - piše u Odluci.

Istaknuto je i da pripadnici civilne zaštite imaju pravo na nadoknadu za angažovanje, kao i na zdravstveno osiguranje. Funkcionisanje tih jedinica finansiraće se iz niškog budžeta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.