Niš bi u narednih deset meseci trebalo da dobije Omladinski centar

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2023, 10:26

Niš bi u narednih deset meseci trebalo da dobije Omladinski centar

Centar za mlade nalaziće se u zgradi Učiteljskog doma koja bi trebalo da bude adaptirana i opremnjena, kako najavljuju, u narednih deset meseci, a dve firme iz Beograda radiće na tehničkoj dokumentaciji za rekonstrukciju objekta. Ministarstvo turizma i omladine izdvojiće za otvaranje Omladinskog centra u Nišu 95 miliona dinara, navode iz Grada.

Ministar turizma i omladine Husein Memić potpisao je u utorak ugovor o uspostavljenju Omladinskog centra sa zamenicom gradonačelnice >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Niša Dušicom Davidović, kojim će kako navode iz Grada, Ministarstvo izdvojiti 95 miliona dinara za otvaranje centra. Najavljuju da će ceo projekat biti gotov u narednih deset meseci, a Omladinski centar biće otvoren u zgradi Učiteljskog doma.

Omladinski centar biće otvoren posle rekonstrukcije zgrade i opremanja na mestu sadašnjeg Učiteljskog doma. Niš će posle Novog Sada biti jedini grad u Srbiji koji će dobiti centar za mlade starosti od 12 do 30 godina - piše na sajtu Grada.

Osim Niša, Omladinski centar će ipak dobiti i Subotica, Sombor i Novi Pazar jer je Ministarstvo turizma i omladine za četiri grada izdvojilo ukupno 180 miliona dinara. Ministar Memić je prilikom potpisivanja sa rukovodiocima četiri grada rekao da je cilj takvih centara stvaranje uslova za ostanak mladih u lokalnoj zajednici i podizanja znanja i veština za kvalitetniji život.

Zgrada Učiteljskog doma biće adaptirana, a tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju objekta u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog za potrebe Omladinskog centra radiće firme iz Beograda - BG ARH i Energorazvoj. Oni su od pet ponuđača imali najpovoljniju ponudu, a vrednost izrade tehničke dokumentacije bez PDV-a je 1.466.666 dinara, odnosno sa uračunatim PDV-om 1.759.999 dinara.

Kako piše u tenderskoj dokumenaciji, nakon rekonstrukcije, u podrumu Učiteljskog doma nalaziće se muzička soba, radio soba sa akustičkom izolacijom i magacin, dok će u prizemlju biti sala za sastanke, kancelarije, kuhinja, prostorija sa serverima i IT opremom, biblioteka, ali i kafe i pekara.

Predviđeno je da na prvom spratu budu multifunkcionalne sale, u kojima će se održavati muzički nastupi, pozorišne predstave i konferencije, a na tom spratu trebalo bi da se nađu i pomoćne prostorije, garderoba i kancelarije. Atelje za mlade umetnike, još kancelarija i prostor za animaciju i relaksaciju korisnika Omladinskog centra nalaziće se u potkrovlju zgrade, a u prostoru ispod kupole zgrade nalaziće se, kako stoji u dokumentaciji, “inspirativna osvetljena soba namenjena korisnicima koji će moći da se na kratko isključe iz gužve i dnevnog reda”.

Dvorište Učiteljskog doma će takođe dobiti novi izgled, pa je na tom mestu planiran prostor za održavanje različitih manifestacija, bašta sa kafeterijom, prostor za parkiranje bicikala i trotineta, a moguće je i oslikavanje fasade muralom uz saglasnost suseda.

Čitav projekat, kako je istaknuto u dokumentaciji, radiće se prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu jer zgrada Učiteljskog doma predstavlja spomenik kulture.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.