Niš: Otkaz zbog samovolje dekana?

Izvor: B92, 05.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Otkaz zbog samovolje dekana?

Niš -- Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu još uvek nije vratio profesorku Slobodanku Kitić na posao, uprkos nalogu Ministarstva prosvete i sudskoj presudi.

Pre skoro godinu dana, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, profesor Momčilo Stojković doneo je rešenje o prestanku radnog odnosa vanrednom profesoru tog fakulteta doktorki Slobodanki Kitić, iako je u to vreme bio raspisan konkurs za redovnog profesora anglistike, gde je Kitićeva bila jedini kandidat.

Konkurs >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i dalje otvoren i posle isteka zakonskog roka, a profesorka Kitić, uprkos presudi opštinskog suda, još nije vraćena na posao.

Vanredni profesor Anglističke lingvistike Filozofskog fakulteta u Nišu Slobodanka Kitić dobila je otkaz prošle godine, nakon 32 godina rada na ovom fakultetu.

Komisija redovnih profesora Srbije i Crne Gore konstatovala je da je profeskorka Kitić ispunjavala sve uslove i pozitivno ocenila referat za redovnu profesuru.

"Reč je o jedinstvenom postupku na Univerzitetu u Srbiji, da vanredni profesor koji je u postupku izbora za redovnog profesora dobije otkaz, iako ispunjava sve zakonske i akademske uslove”, ukazuje Slobodanka Kitić.

Peticiju protiv odluke dekana fakulteta uputili su studenti anglistike, a Ministarstvo prosvete je u novembru uputilo nalog dekanu da profesorku Kitić vrati na posao.

Etički komitet Univerziteta u Nišu je u dva navrata reagovao i ocenio da je dekan Momčilo Stojković učinio povredu kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Nišu

"U ovom slučaju, mi smo reagovali po savesti za neke etičke norme. Ovo nije pravno telo, ne čine ga pravnici, već osobe koje su izglasane na senatu, tako da smo sigurno radili po savesti”, kaže predsednik Etičkog komiteta Ratomir Đurašković.

Početkom februara ove godine, Opštinski sud u Nišu doneo je presudu da se profesorka Kitić vrati na posao, jer je rešenje kojim joj je prestao radni odnos nezakonito.

Međutim, ona još uvek nije vraćena na posao. Konkurs za redovnog profesora anglistike i dalje je otvoren, iako je zakonski rok odavno istekao.

"Ono što mene zabrinjava je što ne funkcionišu institucije sistema. Ja sam samo kolateralna šteta i žrtva samovolje dekana”, smatra profesorka Slobodanka Kitić.

Dekan Filozofskog fakulteta Momčilo Stojković kaže da ne želi da govori o tome zašto profesorku Slobodanku Kitić nije vratio na posao uprkos nalogu Ministarstva i sudskoj presudi, sve dok se ne završi izborna procedura.

Na izbornom veću koje je zakazano za 15. april biće razmatran referat kojim se profesorka Slobodanka Kitić predlaže za redovnog profesora.

Konačnu reč o ovom slučaju daće Senat univerziteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.