Izvor: B92, 26.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Kreditom do porodičnog posla

Niš -- Krediti za početnike Fonda za razvoj, sa veoma povoljnom kamatom i grejs periodom, mogu da predstavljaju dobru priliku za pokretanje porodičnog preduzetništva.

Zahvaljujući povoljnom kreditu za početnike Fonda za razvoj, porodica Živković iz Niša osnovala je preduzeće u kojem je zaposleno 10 radnika. Na osnovu kredita od 30.000 evra, sa grejs periodom od godinu dana i godišnjom kamatnom stopom od 1 odsto, otvoreno je preduzeće za prodaju hrane. Prva poslovna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina tog preduzeća završena je sa pozitivnim saldom.

Supružnici Goran i Suzana Živković pre godinu dana otvorili su preduzeće za ketering pod nazivom Migelis. Uz pomoć kredita Fonda za razvoj kupljen je deo opreme i adaptirane su prostorije.

Goran kaže da je sve neophodne informacije o "startap” kreditu dobio u Agenciji za mala i srednja preduzeća. On savetuje svim budućim preduzetnicama da se sa svojim idejama obrate Agenciji.

"Neka ne nasedaju na razne agencije koje traže novac da bi napravile biznis plan. Ljudi zaposleni u Agenicji za mala i srednja preduzeća će im pružiti svu potrebnu logistiku i pomoć oko pisanja biznis plana, oko pripreme svih dokumenata”, kaže Goran Živković, direktor preduzeća Migelis.

Žirant za obezbeđenje kredita preduzeću Migelis je jedna niška građevinska kompanija. Osim kredita Fonda za razvoj, za početak rada novog preduzeća Živkovići su morali da podignu i nepovoljan kredit od 20.000 evra kod poslovne banke.

"Taj komercijalni kredit nas košta godišnje čak 29 odsto kamate, plus i ovaj kurs dinara”, kaže Živković.

Ketering se pokazao kao dobra ideja jer prva godina je završena sa dobitkom. Na meniju Migelisa je 80 procenata posne hrane, pre svega ribljih specijaliteta. Većina radnika u Migelisu ima dugogodišnje iskustvo u pripremi hrane.

"U firmi radi još par koleginica koje su isto ostale bez posla u našoj bivšoj firmi, tako da samo sa dobrom voljom i dobrim radom može da se nađe posao”, kaže Živković.

Goran ocenjuje da teško vreme za njegovu kompaniju tek dolazi jer krediti stižu na naplatu. On kaže da bi osim kredita za početnike, od velike pomoći bili i povoljni krediti za refinansiranje namenjeni onima koji su već počeli da rade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.