Niš: Hrana za najugroženije

Izvor: B92, 08.Nov.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Hrana za najugroženije

Niš -- Grad Niš i Crveni krst pokrenuli su projekat "Banka hrane" kako bi se prikupile namirnice za socijalne ustanove i građane koji nisu korisnici narodne kuhinje.

Ideja je da se od pojedinih trgovinskih lanaca i proizvođača hrane prikupe namirnice dva do tri meseca pre isteka roka trajanja i da se na osnovu prioriteta dele onima kojima je ovakva vrsta pomoći neophodna. Gradonačelnik Niša je već uputio dopise pojedinim hipermarketima, ali je odziv za sada slab.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Za samo nekoliko meseci broj korisnika narodne kuhinje u Nišu je udvostručen. Oko pet i po hiljada ljudi sada dobija mesečne pakete hrane.

Projekat "Banka hrane” pokrenut je da bi se pomoglo ugroženim građanima korisnicima materijalnog obezbeđenja i ljudima koji žive u selima koji nisu korisnici narodne kuhinje.

Osim "Imleka” niko se od donatora nije priključio ovoj akciji.

Sekretar Crvenog krsta Stojan Prokopović kaže da država ne stimuliše ovakve projekte jer donatori, pored toga što poklanjaju neke artikle, za njih plaćaju i porez.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović uputio je dopise pojedinim hipermarketima, kako bi proizvode kojima će uskoro isteći rok trajanja, donirali za "Banku hrane”.

U Nišu je nedavno na sličan način prikupljena hrana za korisnike Doma za stara i invalidna lica u Doljevcu.

Prošlog meseca građani su u niškom "Merkatoru” od svoje kupovine izdvajali namirnice za "Banku hrane”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.