Niš: 170 radnika višak

Izvor: S media, 23.Okt.2009, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: 170 radnika višak

U niškoj gradskoj administraciji i ustanovama koje se finansiraju iz gradskog budžeta, osim ustanova obrazovanja i zdravstva, ima 170 radnika više nego što je propisano Predlogom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji, rekao gradonačelnik Miloš Simonović.

U gradskoj i opštinskim administracijama, ustanovama kulture i drugim ustanovama koje se finansiraju iz budzeta radi ukupno 1.593 radnika i funkcionera. U samoj gradskoj upravi zaposleno je 788 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radnika, dok u gradskim opštinama radi još 223 činovnika, precizirao je Simonović.

Simonović je kazao da broj angažovanih lica po osnovu ugovora ni izdaleka ne iznosi 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih, koliko se dopušta predlogom tog propisa.

Predloženim zakonom su od smanjenja broja zaposlenih izuzete ustanove obrazovanja, zdravstva i predškolskog vaspitanja.

"Niš spada u grupu gradova u čijim budžetima visina transfernih sredstava iz Republike iznosi manje od 20 odsto, pa je po tom osnovu broj prekobrojnih manji nego što se ranije procenjivalo", naveo je on.

Novac potreban za otpremnine prekobrojnih moraće da obezbedi lokalna samouprava, a Simonović je rekao da će radniku sa prosečnim radnim stažom od 20 godina, prema propisima, pripasti oko 500.000 dinara.

Posle usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i odgovarajućih odluka u gradu, do kraja godine biće završene nove sistematizacije radnih mesta i utvrdjeni kriterijumi na osnovu kojih će biti sačinjene liste prekobrojnih, kazao je gradonačelnik. Prosečna zarada zaposlenih u niškoj gradskoj upravi iznosi oko 24.000 dinara.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici utvrdila Predlog zakona o načinu utvrdjivanja maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.