“Nije prijatno plesati po grobu” najbolje ostvarenje na Festivalu diplomskog filma u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Avg.2023, 10:58

“Nije prijatno plesati po grobu” najbolje ostvarenje na Festivalu diplomskog filma u Nišu

U konkurenciji od 13 filmova, “Zlatnu desetku”, glavnu nagradu na Festivalu diplomskog filma u Nišu, osvojio je film Nije prijatno plesati po grobu, u režiji Ane Šiškov sa Akademije umjetnosti u Zagrebu. Drugo mesto i nagrada publike pripali su filmu Očevina Stefana Tomića, diplomca iz Banjaluke, dok je “Bronzanu desetku” osvojilo ostvarenje Kad zaboraviš juli Sare Radusinović, takođe iz Banjaluke.

Publika je filmove trećeg Festivala diplomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << filma u organizaciji Studentskog kulturnog centra mogla da gleda u dvorištu Univerziteta u Nišu, u bioskopu na otvorenom.

U žiriju su bili glumica Dušanka Stojanović Glud, producent Srđan Anđelić i reditelj Darko Ković. Oni u obrazloženju navode da je autorka Ana Šiškov nagrađena za celovitu, jasnu i zaokruženu filmsku priču realizovanu dokumentarističkim vizuelnim pristupom.

Kako je žiri objasnio, tema problema suočavanja glavnih junaka sa patrijahalnom tradicijom male sredine i jasno rediteljsko vođenje glumaca ostavilo je pogodno tlo za pravljenje bravuroznih glumačkih ostvarenja i laku komunikaciju sa publikom - navode iz SKC-a.

Iz žirija su dodali i da sva tri nagrađena filma uspevaju da na ubedljiv način zainteresuju publiku i ostvare komunikaciju s njom, kao i da je za svaki od njih karakteristična dobra saradnja reditelja sa glumcima.

U nagrađenim filmovima junaci se suočavaju sa ograničenošću provincije i traumatičnim odnosima, ali nam istovremeno donose i suptilne karaktere pune složenih osećanja koji kroz dramu i komediju oživljavaju večne strasti i patnje. Posebno se zahvaljujemo SKC-u Niš kao organizatoru Festivala i publici, i sigurni smo da nas i sledeće godine čeka zanimljivo festivalsko izdanje u Nišu - piše u saopštenju.

Specijalnu nagradu “Autorski pečat” žiri je dodelio filmu Boda de ferro Mateja Matijevića iz Zagreba, dok je Akademsko pozorište SKC-a Niš svoju nagradu dodelilo ostvarenju U koliko krećemo sjutra reditelja Matije Jovanovića sa Cetinja.

Festival je zvanično zatvorila glumica Branislava Brana Stefanović, a prikazan je i prvi dugometražni film na Festivalu - Ovuda će proći put u režiji Nine Ognjanović.

U revijalnom delu publika je mogla da pogleda i filmove A. D. A. M. čiji je autor Borneo Sedeu Nišvikj, Hollow Nikole Radivojevića i Ponovo živeti svoj život Nastasje Buđevac.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.