Niče crkva u dvorištu niškog KC-a, biće po ugledu na jednu iz predgrađa Atine

Izvor: JužneVesti.com, 30.Apr.2023, 16:03

Niče crkva u dvorištu niškog KC-a, biće po ugledu na jednu iz predgrađa Atine

Pre godinu dana počela je izgradnja paraklisa Živonosnog istočnika presvete Bogorodice u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra, a do danas crkva je već počela da dobija svoj oblik i majstori aktivno rade na izgradnji. Predviđeno je da bude završena za tri godine i da će radovi oko 28,6 miliona dinara, a finansira se od donatora.

Pre godinu dana počela izgradnja; foto: S. V. Radovi na izgradnji paraklisa počeli su osveštenjem prostora u Univerzitetskom kliničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << centru početkom prošle godine, a temelj crkve osvešten je 29. aprila 2022. godine. Jedan od inicijatora je profesor dr Dragan Milić koji rukovodi Kardiohirurgijom u Nišu, a projekat je radio arhitekta iz Pančeva Dimitrije Marinković.

Univerzitetski klinički centar u Nišu, kao investitor nije otkrio koliko će koštati izgradnja jer su, kako je rekao direktor Zoran Perišič, prepustili ktitoru i izvođaču radova da prave dogovore, ali je prilikom izdavanja građevinske dozvole navedena predračunska vrednost objekta bila 28.640.589,57 dinara.

Finasira se iz donacija; foto: S. V. Taj iznos ni posle godinu dana niko nije potvrdio, ali naglašavaju da će se sve finansirati iz donacija. Kako su se pohvalili na društvenim mrežama, jedan od donatora je Fondacija Karić i oni će, kako su naveli, finansirati prvu fazu radova.

Crkva ce biti pravo malo umetnicko delo a radi se po uzoru na crkvu u predgrađu Atine u Grčkoj. Prvu fazu izgradnje crkve finansira Fondacija Braća Karić na čemu im se svi zahvaljuju. Gradeći Hram gradimo i sebe. Još jednom se pokazuje da zajedno možemo mnogo sami svakako manje - napisali su iz Fondacije.

Projektom predviđeno da ovako izgeda; foto: M. S. Ubranisičkim projektom je predviđeno da paraklis u Kliničkom centru bude na površini od 70 kvadrata, sa zelenilom u okolini. Navedeno je da će to biti tipičan pravoslavni hram, sa uobičajenim nizom prostorija koje čine jedan crkveni arhitektonski sklop celovitim pa je crkva oblikovana da stvara prostor u obliku krsta sa kupolom u sredini. Unutrašnji prostor biće prilagođen i namanjen bogosluženju, a podzemne pomoćne prostorije namenjene su za svakodnevne parohijske potrebe i tu će se nalaziti kancelarija, kuhinja i toalet.

Paraklis će biti priključen na vodovodnu, kanalizacionu i telekomunikacijonu mrežu sa objektom Kardiologije, na energetsku mrežu sa Kardiohirurgijom i na toplovodnu mrežu prema objektu Interne klinike.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.