Nesvakidašnji poduhvat niškog hirurga - neplanirano uradio 2 operacije odjednom

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2020, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvakidašnji poduhvat niškog hirurga - neplanirano uradio 2 operacije odjednom

Prvi put u svojoj karijeri hirurg Bojan Jovanović, koji već 12 godina radi u niškom Kliničkom centru, laparoskopski je uradio 2 operacije odjednom - operaciju žučne kese i slepog creva. Iako je sa svojim timom radio na starom aparatu, uspeli su da bezbedno završe zahvat. Jovanović za Južne vesti kaže da do sada za ovakav slučaj nije čuo, a da je odluku u trenutku doneo lako jer iza sebe ima veliko iskustvo i znanje.

Pacijentkinja je na operacioni sto Centra za >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << minimalno invazivnu hirurgiju došla nakon dijagnostifikovanja upale žučne kese koja se najčešće operiše laparoskopski, priča Jovanović, ali je u toku operacije video da joj je upaljeno i slepo crevo. Ovakvu operaciju nisu planirali, ali su uspeli da je izvedu. Jovanoviću je ovo prvi ovakav slučaj, foto: privatna arhiva

Pripremili smo je za operaciju žučne kese i krenuli da radimo laparoskopiju, jer to u 99 % slučajeva radim tako. Kad smo ušli portovima i kamerom videli smo čudan nalaz, jer je slepo crevo bilo dislocirano, upaljeno i zalepljeno za žučnu kesu. Zapravo joj je slepo crevo zadavalo tegobe, ali s obzirom na to da je imala kamenčiće u žučnoj kesi, odlučili smo da uradimo oba zahvata - priča Jovanović.

Ono što je specifično za slučaj, kaže on, je da su bili minimalno invazivni i da nisu menjali položaj laparoskopa, te su iz pozicije specifične za žučnu kesu, operisali i slepo crevo. Žena je iz bolnice otpuštena 2 dana nakon operacije i oseća se dobro.

Umesto da menjamo poziciju mi to nismo uradili, nego smo se malo pomučili i uspeli smo da u poziciji koja nije prirodna za operaciju apediksa, uspemo da skinemo to slepo crevo. Nakon toga smo skinuli žučnu kesu, ženu smo posle 2 dana ispratili, ona se super osećala, uspostavljena je peristaltika creva, nema bolova i rešen je problem - kaže on.

Dodaje da je u svojoj karijeri nije imao ovakav slučaj, niti da je neko to na ovaj način uradio, naročito što se slepo crevo u Srbiji ne radi laparoskopski.

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju radi 6 hirurga i jedan lekar specijalista, a da su dobar tim pokazuje i statistika prema kojoj je u poslednjem kvartalu, od 200 urađenih operacija žučnih kesa, bilo svega 1 % konverzija, odnosno prelaska na drugi tip operacije. Jovanović sa svojim timom, foto: privatna arhiva

Mi smo imali 1 % konverzija, to vam je kada krenete da radite laparoskopski, pa se zbog komplikacija ili lošeg položaja to ne može, nego se pacijent otvara. Najbolji svetski lekari koji rade laporoskopiju imaju 3 %. To samo govori koliko smo zaista dobar tim i vrlo teške operacije uspevamo da uradimo laparoskopski - kaže Jovanović.

Laparoskopski, kaže Jovanović, može da se radi skoro sve, ali da bi ovaj način operacija zaživeo u niškom Kliničkom centru potreban je, najpre, novi laparoskopski stub i dobra logistika.

Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju ima jedan laparoskopski stub koji je star, potrošen, sa lošom optikom i preko nam je potreban novi. Ipak, i u tim uslovima uspevamo da izvedemo ovakve poduhvate. Generalno sve može da se radi laparoskopski, samo treba jedna dobra logistika i volja - kaže Jovanović.

Ovakav vid operacije je najbolji za pacijenta, dodaje on, jer je oporavak brz, nema operativnih rana, bolova i uzima se znatno manje lekova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.