Neophodna izmena izbornih zakona

Izvor: JužneVesti.com, 15.Dec.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neophodna izmena izbornih zakona"

Uloga narodnih poslanika je obesmišljena izbornim sistemom u kome Vlada određuje kako će poslanici glasati, upozorava lider Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

Kao očit primer Jovanović navodi poslanike koji su u Skupštini glasali protiv interesa gradova i opština iz kojih su došli.

Zatvaranje suda u Majdanpeku je dobilo glas "Za" od strane poslanice iz Majdanpeka. Zamislite dokle je taj politički nonsens došao - kaže Jovanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Mladen JovanovićPored činjenice da građani u trenutnom izbornom sistemu glasaju za partije, a ne direktno za kandidate za poslanike, što narodne poslanike oslobađa bilo kakve odgovornosti, Jovanović kao poseban problem izdvaja to što je cela Srbija jedna izborna jedinica.

Znači da svi građani Srbije, kada glasamo za Parlament, stavljamo naš glas u isti koš. To dovodi dotle da kada se zadnji put formirao Parlament, poslanicima iz Beograda je nedostajalo svega 7 glasova da imaju većinu. Imali su 119, a 126 je većina.

Ako se građani osećaju nemoćno, ako ovako veliki procenat, 77 posto građana, kaže da je nezainteresovano za politiku... dok god imamo tako slabu zainteresovanost građana za politiku, ni političari neće osećati odgovornost da menjaju izborni sistem i tako građanima daju veću moć.

Jovanović dodaje da će političari biti prinuđeni da rade u njihovu korist tek onog trenutka kada građani budu imali jasna očekivanja od svojih predstavnika i spremnost da politički reaguju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.