Nenad Lapčević najbolji umetnik

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenad Lapčević najbolji umetnik

Niš - U Nišu je preksinoć otvorena izložba slika i skulptura „Mladi 2010“ u organizaciji Niške art fondacije. Postavka sadrži radove 62 autora izabranih na ovogodišnjem konkursu Niš art fondacije za najbolje mlade umetnike do 35 godina starosti. Na petom po redu konkursu stiglo je do sada najviše radova, preko 2.000 radova više od 700 mladih umetnika iz cele Srbije. Nagrađeni mladi umetnici sa organizatorima

Članovi žirija Niške art fondacije odlučili su da prvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nagradu dodele mladom umetniku Nenadu Lapčeviću iz Niša, druga nagrada je pripala grupi autora iz Novog Sada „Art klinika", a trećom je nagrađena Nišlijka Ana Bondžić.

Mladi niški slikar Nenad Lapčević Lapac nije mogao da skrije zadovoljstvo prilikom saznanja da je dobitnik prve nagrade i 10.000 evra koje mu je dodelila Niška art fondacija. Osnivač NAF-a Radovan Lale Đurić rekao je da su članovi žirija bili prijatno iznenađeni kvalitetom i ozbiljnošću Nenadovih radova „Made in Yugoslavia" i „Glava".

Nenad Lapčević

- Ne da nisam očekivao, nego sam zaprepašćen. Ovo je treći put da učestvujem na ovom konkursu, ali je prvi put da sam ušao u drugi krug. Kad su me pozvali na razgovor, jer su moji radovi ušli u uži izbor, već sam bio presrećan. Ovo je kao da sanjam. Ne znam šta ću sa tim novcem, niti sam očekivao da ću ga dobiti, pa nisam o tome ni razmišljao - pun emocija priča dobitnik prve nagrade, koji je trenutno na specijalističkim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Ana Bondžić je stalna učesnica ovog konkursa, ali se baš ove godine nije nadala da će je žiri nagraditi.

- Nisam se nadala nagradi jer se meni nisu dopale slike sa kojima sam konkurisala. Već sam počela da radim nove slike za naredni konkurs. Kad eto, žiriju se dopao moj rad „Voz 2". Više od tog novčanog dela meni znači to što je neko prepoznao moj trud, moju posvećenost, a sama nagrada je podstrek da se dalje radi. Nadam se da ću u naredne dve godine biti opet laureat jer ću moći da konkurišem dok ne napunim 35 godina - kaže Ana, kojoj je pripala i novčana nagrada od tri hiljade evra.

NAF je osnovao slikar iz Njujorka Radovan - Lale Đurić, poreklom iz Niša, a među osnivačima su pokojna slikarka Olja Ivanjicki, glumica Neda Arnerić, teatrolog Jovan Ćirilov, novinarka Gordana Suša i drugi. Neda Arnerić, član žirija i osnivač NAF-a Radovan - Lale Đurić podsetili su prisutne da je prošle godine preminula poznata srpska slikarka Olja Ivanjicki, koja je bila od osnivanja u NAF-u i član žirija u prethodna četiri konkursa.

- Olja bi bila srećna da vidi radove jer je i ove godine bilo mnogo talentovanih mladih umetnika. Na njeno mesto člana žirija svake godine će biti postavljen neki od mladih umetnika koji su nagrađivani na konkursu, ali koji više ne mogu da učestvuju jer imaju više od 35 godina. Kristini Radić je prvoj pripala ta čast - poručila je Neda Arnerić.

Nakon niške izložbe, postavka se seli za Beograd od 25. maja i u Novi Sad od 10. juna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.