Nedovoljno protivgradnih strelaca zbog slabog plaćanja

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno protivgradnih strelaca zbog slabog plaćanja

Na teritoriji grada Niša od 13 protivgradnih stanica u funkciji su samo 8. Slična situacija je i u Pirotu, gde je od 10 lansirnih stanica, aktivno 8. U Sekretarijatu za poljoprivredu Niša kažu da je razlog nedovoljna nadoknada koji strelci dobijaju kao i 24-časovno dežurstvo, ali i pored čestih gradonosnih oblaka, u Sekretarijatu kažu da Nišlije ne treba da brinu.

Ljubiša Stojanović, zamenik sekretara kaže da trenutno nema dovoljno zainteresovanih i obučenih strelaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Preko mesnih zajednica i saveta građana po selima smo širili informaciju za prijavljivanje ali zainteresovanih nema. Republički hidrometerološki zavod plaća 4.000 dinara, u vreme sezone koja traje od 15. aprila do 15. oktobra. Grad na osnovu ugovora sa RHMZ dotira još 5.000 dinara po strelcu. Mi nismo u obavezi da dotiramo strelce, ali u regionu dajemo najviše - kaže Stojanović.

Iako trenutno ne rade sve lansirne stanice, Stojanović kaže da u Radarskom centru "Niš" za sada ima dovoljno raketa, kao i da one stanice koje su u funkciji pokrivaju kompletnu površinu.

Mi imamo neka sredstva izdvojena za kupovinu raketa, tako da će 3 miliona biti utrošeno na to. Prošle godine smo kupili 40 raketa. Trenutno je na stanicama raspoređeno između 12 i 14 raketa i to je optimalan broj - dodao je Stojanović.

Za razliku od Niša koji doplaćuje protivgradne strelce, u Pirotu to ne čine. Pa ipak, na njihovoj teritoriji, kako nam je rečeno u RHMZ, aktivno je 8 lansirnih stanica, dok stanice Sukovo i Krupac ne funkcionišu upravo zbog nedostatka strelaca. Na stanicama je u ovom trenutku raspoređeno 44 raketa.

Podsetimo, odbornici u Vlasotincu takođe su pronašli način da iz budžeta finansijski pomognu strelce kroz jednokratne novčane nagrade i na taj način obezbede sve useve u svom ataru.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.