Nedelja posvećena Crvenom krstu

Izvor: RadioCity.rs, 09.Maj.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja posvećena Crvenom krstu

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja. Ovogodišnji moto odredila je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je „Svuda za svakoga – da li ste znali?“.
Javnom času prve pomoći, održanom u utorak u Dečijem centru, prisustvovali su osnovci iz Niša. Njima su volonteri Crvenog krsta prikazali nekoliko vežbi iz pružanja prve pomoći.
„Preventiva i osnovne informacije kako delovati u prvom momentu, dok ne stigne Hitna pomoć, to >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << je vrlo bitno. Naš cilj je da najmlađim sugrađanima približimo i povrede i reakciju kada do povrede dođe, da ih naučimo da se u takvim situacijama ne sklanjaju, već da pomognu“, rekla je sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović.

U nastavku celonedeljnih akcija, u četvrtak će pobednicima konkursa „Krv život znači“ biti uručene nagrade, priznanja za višestruke davaoce krvi. Dan kasnije, svim učenicima i maturantima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „14.oktobar“, škole sa domom učenika „Bubanj“ i Doma učenika srednjih škola biće podeljena garderoba.
Inače, Crveni krst Niš neprestano pomaže socijalno ugrožene. Tokom 2016. godine skuvano je preko 170 hiljada obroka za korisnike narodne kuhinje, a distribuirano tek nekoliko hiljada manje. Kada je reč o Projektu viškova hrane, od 16. marta do 30. novembra obezbeđeno je skoro 6 hiljada obroka.

Crveni krst je pomagao i porodicama čiji su stanovi izgoreli u požaru, paketima hrane, toplim obrocima, dobili su i pomoć u nameštaju i preseljenju za 11 porodica.
Crveni krst Niš je nezavisna humanitarna, dobrovoljna i neprofitna organizacija koja postoji već 139 godina. U svom sastavu ima tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom i veliki broj volontera. Oni zajedno organizuju obuku iz prve pomoći, promovišu dobrovoljno davanje krvi, organizuju obuke i pokazne vežbe za delovanje u nesrećama, pomažu migrantima i promovišu humane vrednosti kroz projekte koje realizuju u školama i sa starijim osobama.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.