Nebezbedne staze na Suvoj planini, iz Planinarskog saveza apeluju na oprez

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jan.2021, 21:23

Nebezbedne staze na Suvoj planini, iz Planinarskog saveza apeluju na oprez

Zbog nevremena koje je u prethodnom periodu zahvatilo područje Suve planine oboreno je više stabala, teren je klizav, pa su pojedine planinske staze teško prohodne ili neprohodne, navode iz Planinarskog saveza grada Niša. Zbog takve situacije iz Saveza apeluju na građane da se uzdrže od aktivnosti na planini dok se staze ne dovedu u prvobitno stanje.

Kako navode iz Saveza, upravljač Specijalnog rezervata prirode "Suva planina" i JP "Srbijašume" su na pojedinim mestima postavili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obaveštenje da je korišćenje staza nebezbedno, a iz Saveza apeluju na povećani oprez planinara i grupa koje organizovano dolaze na područje te planine.

To se posebno odnosi na rekreativce koji samostalno odlaze na planinarenje. Obavezna je upotreba opreme koja obezbeđuje bezbedan boravak po Pravilniku o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti. Ukoliko je moguće, molimo sve da se uzdrže od aktivnosti na pomenutom terenu dok se staze ne dovedu u prvobitno stanje – poručuju iz Saveza.

Podsećaju i na Zakon o zaštiti prirode, kao i na obavezu da svi koji planiraju posetu Suvoj planini moraju da traže dozvolu Ministarstva zaštite životne sredine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.