Ne očekujem nasilje kad počnu pregovori o Kosovu

Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne očekujem nasilje kad počnu pregovori o Kosovu

Ne očekujem ozbiljnije pretnje po bezbednost države ni otvaranjem dijaloga između Beograda i Prištine. Ne očekujem incidente i aktiviranje crvene vruće linije na relaciji Vojska Srbije - Kfor sa početkom tih dijaloga, što ne znači i da tu mogućnost možemo u potpunosti da isključimo - kaže za “Blic” Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i dodaje da je Vojska Srbije spremna da izvrši sve svoje namenske zadatke.

O pitanju saradnje na očuvanju bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na jugu Srbije pred početak pregovora Miletić će 18. novembra u Nišu razgovarati s komandantom Kejfora.

- Tema tog razgovora nije razgraničenje, kao što su to pogrešno najavljivale prištinske novine "Koha Ditore”, već zajedničke aktivnosti VS i snaga Kejfora na obezbeđenju administrativne linije i zaštiti ljudi i imovine na Kosovu i Metohiji radi onemogućavanja incidenata. Niti ja, niti komandant Kfora nemamo mandat da razgovaramo o razgraničenju, a i stav Vlade i države sasvim je jasan - Kosovo je sastavni deo Srbije i ne postavlja se pitanje razgraničenja.

Kakve aktivnosti sa Kforom planirate?

- Napredak naše saradnje je tema razgovora. U skladu sa vojno-tehničkim sporazumom imamo nekoliko zajedničkih aktivnosti i ta saradnja se sada odvija kroz zajedničke patrole, izviđanja i svakodnevnu razmenu informacija između komandanata jedinica VS i Kfora. Kada se ukaže posebna potreba aktivira se crvena vruća linija za razgovor na najvišem nivou.

Kada je poslednji put zazvonio telefon na toj crvenoj liniji?

- Ta linija sve ređe se koristi, i to je dobro, Poslednji put aktivirana je početkom prošle godine kada je došlo do izvesnog uznemirenja građana u Kuršumlji.

Očekujete li incidente s početkom dijaloga između Beograda i Prištine?

- Teško je to predvideti. Do sada incidenti su bili oprobani metod onih koji se protive mirovnom rešenju. Cilj izazivanja incidenata je usporavanje procesa pomirenja. Zato je teško isključiti tu mogućnost.

Ko stoji iza tih incidenata?

- Najveće neprijatnosti stvaraju kriminogene strukture.

Najavljeno je smanjenje snaga Kejfora?

- Mi ne podržavamo tu odluku, jer situacija na terenu to ne dozvoljava. Smatramo da je odluka preuranjena, ali oni odluku pravdaju ekonomskom situacijom. Smatramo da smanjenje Kfora zapravo predstavlja legalizaciju postojećeg stanja a sa njim ne možemo biti zadovoljni.

Politička odluka

Ocenili ste da je VS dostigla zavidan stepen saradnje s NATO-m, imali ste već zajedničke vežbe. Znači li to da je VS spremna za ulazak u NATO ukoliko to odluči politička elita

- Sve zemlje u okruženju su članice Nato ili pretenduju na to. Naša zemlja se opredelila za saradnju u okviru Partnerstva za mir. Vojska neće donositi odluku o tome. To je politička odluka. Ali, ukoliko državno rukovodstvo donese takvu odluku Vojska Srbije neće biti prepreka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.