(Ne)izvesno grejanje

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)izvesno grejanje

Beograd, Novi Pazar, Niš, Negotin -- JP Beogradske elektrane saopštilo da toplane i kotlarnice na području grada, drugi dan toplih proba, rade bez problema. Međutim, u nekim gradovima ima problema.

S druge strane, iz Novog Pazara i Niša poručuju da je početak grejne sezone neizvestan zbog dugovanja.

Preduzeće Beogradske elektrane apelovalo je na korisnike koji još nisu osetili efekte toplih proba da budu strpljivi, jer taj sistem nije radio šest meseci zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << remonta, pa je neophodno nekoliko dana da se uhoda.

U saopštenju Beogradskih elektrana se navodi da još nije u funciji kotlarnica "Topčider", koja pripada Vojsci Srbije, iz koje se snabdevaju delovi naselja Dedinje.

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra.

Međutim, za razliku od Beograda početaj grejne sezone u Novom Pazaru je neizvestan.

Direktor Gradske toplane u Novom Pazaru Bojan Biočanin rekao je da još nije siguran da li će grejna sezona u tom gradu početi na vreme.

"Činimo sve da grejna sezona počne na vreme, ali mi još iz prošle grejne sezone dugujemo za energente 40 miliona dinara. Račun nam je u blokadi već šest meseci, čime je značajno usporen remont toplovoda", rekao je Biočanin.

Građani i privreda Gradskoj toplani duguju 50 miliona dinara.

On kaže da toplana ima dovoljno uglja, ali da isporuke mazuta zavise od daljih dogovora sa NIS.

"Mi smo NIS-u od ranije dužni osam miliona dinara, a za cisternu sa 25 tona mazuta potrebno nam je više od milion dinara, a to je dovoljno za samo tri dana grejne sezone", rekao je Biočanin.

Situacija s dugovanjima slična je i u Nišu. Naime, dugovi Nišlija i privrede za utrošenu struju dostigli su rekordnih 8,5 milijardi dinara, dok dug na nivou Privrednog društva za distribucuju električne energije "Jugoistok" iznosi 18 milijardi dinara.

Nišlije za utrošenu struju duguju više od sedam milijardi dinara, a ostatak je dug privrede, rekli su u "Jugoistoku" koji čine šest elektrodistributivnih područja od Zaječara do Vranja.

Dug za grejanje u Nišu je oko 750 miliona dinara, a za vodu i kanalisanje više od 940 miliona dinara, što je, takođe rekordni iznos dugovanja u tim preduzećima.

Negotin: Grejanje u sopstvenom aranžmanu

Korisnici daljinskog grejanja u Negotinu koji ne žele više da koriste usluge JP Badnjevo moraće da se greju mimo svoje volje.

Odlukom Upravnog odbora ovog preduzeća raskidanje ugovora sa korisnicima usluga zabranjeno je do daljeg, a one koji su to uradili prethodnih godina u narednom periodu očekuje ponovno uključenje na distributivnu mrežu.

Porodica Kraljević iz Negotina, nezadovoljna dosadašnjim grejanjem podnela je gradskoj toplani zahtev za isključenje sa distributivne mreže. Međutim, njihov, kao i zahtev još dvadestak vlasnika stanova je odbijen uz obrazloženje da bi njihovim isključenjem iz sistema daljinskog grejanja bili ugroženi životi i zdravlje ostalih korisnika kao i rad čitavog sistema.

Prošle godine zbog lošeg grejanja veliki broj Negotinaca je raskinuo ugovor sa toplanom javnog preduzeća Badnjevo. Direktor ove toplane Čedomir Banković kaže da je to sada nemoguće i da su isključenja iz sistema do daljnjeg zabranjena

Iako su sva domaćinstva koja su prošle godine raskinula ugovor sa toplanom morala da plate po gotovo 8 hiljada dinara za isključenje kao i da cele godine plaćaju po 30 posto visine računa zbog toga što koriste energiju od komšija i zbog vertikala koje im prolaze kroz stan moraće odlukom toplane da se ponovo povežu na sistem grejanja.

Porodica Kraljević kao i svi ostali korisnici kojima je zahtev da se isključe iz sistema daljinskog grejanja odbijen najavljuju tužbe protiv JP Badnjevo i zahtevaju od nadležnih da provere zakonitost ovakve odluke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.