Narodni pokret Srbije: Panteleju potreban dom zdravlja, zašto sve gurati u centar Niša

Izvor: JužneVesti.com, 12.Feb.2024, 19:58

Narodni pokret Srbije: Panteleju potreban dom zdravlja, zašto sve "gurati" u centar Niša

Panteleju je potreban dom zdravlja, dok je najavljeni park od 3 hektara suviše mali za taj deo grada, a najava otvaranja nove prodavnice velikog trgovinskog lanca još jedno je poniženje za osiromašene građane, smatraju iz Narodnog pokreta Srbije u Nišu. Predlažu da se za svaku veliku odluku u gradu konsultuju sami građani kroz javnu raspravu ili lokalni referendum.

Potpredsednik Gradskog odbora NPS Ljuba Kostić kaže da su planovi koje niška vlast najavljuje za Pantelej >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << neracionalni i da potezu sa desne strane Nišave nedostaje, pre svega, jedan dom zdravlja i da bi trebalo izgraditi to umesto kliničko-bolničkog centra na parkingu postojećeg Doma zdravlja.

Ovaj veliki prostor između autoputa i Bulevara sv. Pantelejmona treba iskoristiti na jedan urbanistički pozitivan način, sa svim potrebnim infrastrukturnim zahvatima, a ne uporno sve gurati u širi centar grada koji već ima problema i sa parking prostorima i sa zelenim površinama i preopterećenom komunalnom infrastrukturom - navodi Kostić.

Probijen rok za izgradnju vrtića; foto: Narodni pokret SrbijeNajavljeni park od 3 hektara biće nedovoljno veliki za taj deo grada, naročito ako u njemu bude smešten verski objekat, dodaje on i ističe da bi umesto toga trebalo izgraditi vizitorski centar pored crkve Svetog Pantelejmona, na mestu gde su se susreli veliki župan Stefan Nemanja i čuveni nemački car Fridrih Barbarosa.

I predsednik Opštinskog odbora Narodnog pokreta Srbije u Panteleju Nikola Ilić smatra da bi park morao da bude najmanje tri puta veći i da bude pandan Čairu, a ne “još jedno prenatrpano i skučeno mesto sa vašarskim ambijentom”.

Jasno nam je da je potrebno zemljište koje je u privatnom vlasništvu otkupiti po tržišnim cenama, ali to ne može biti opravdanje vlastima za stvaranje ovako loših životnih uslova građanima koji uredno plaćaju sve potrebne komunalne takse gradu i za njih sa pravom očekuju prostor i sadržaje za pristojan život - kaže Ilić.

Pre nekoliko dana iz Grada Niša najavili su i otvaranje novog Lidla u Panteleju, a Radomir Zdravković iz NPS-a smatra da bi još jedna velika prodavnica poznatog trgovinskog lanca predstavlja još jedno poniženje osiromašenim građanima.

Svaka društveno odgovorna kompanija je dobrodošla na našoj opštini i ona treba da svojim pristupom doprinese kvalitetu životnog prostora i standarda građana, ali to ne sme da znači da time bilo koga treba stavljati u privilegovan položaj, jer mi moramo voditi računa i o sitnim i srednjim trgovinama koje se ovde već nalaze i koje su jako značajne za taj pomenuti kvalitet ponude kod naših sugrađana - navodi Zdravković.

Napominje i da stanovnici Panteleja više od decenije čekaju asfaltiranje pojedinih blatnjavih ulica, ali i kanalizaciju, kao i završetak vrtića, čiji je rok za završetak već probijen za više od mesec dana.

Očekuju građani prostor i sadržaj za najmlađe, a ne ova sramno mala i već devastirana igrališta između prenatrpanih zgrada koje niču bez ikakvog reda i poštovanja urbanističkih propisa - ističe Zdravković.

Iz NPS-a dodaju da će se zalagati za to da se za svaku veću, stratešku odluku ili plan konsultuju sami građani, kroz javne rasprave i lokalne referendume.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.