Nakon filma „U kući sa mrtvima“ počinje novi život Bratislava Stojkovića

Izvor: RadioCity.rs, 17.Feb.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon filma „U kući sa mrtvima“ počinje novi život Bratislava Stojkovića

Još jedna teška životna priča može dobiti srećan epilog zahvaljujući novinarima i medijima. Dokaz za to je i sudbina Bratislava Stojkovića čija je životna priča obišla svet zahvaljujući filmu „U kući sa mrtvima“ produkcijske kuće NGTim production. 
Ovaj film opisuje život Bratislava Stojkovića, čoveka koji više od 15 godina spava u grobnici pored tri limena sanduka na napuštenom Starom groblju u Nišu. 

Bratislav je izgubio sve što je imao u požaru >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u kome je izgoreo i njegov otac. Od tada luta ulicama tražeći mirno i toplo mesto za prenoćište, a najsigurniji je kako je rekao, tamo gde više niko ne zalazi, na Starom groblju na kome je poslednja sahrana obavljena 60-ih godina prošlog veka. O njemu su pisale mnoge medijske kuće u svetu. Ipak, baš dokumentarni film „U kući sa mrtvima“ prikazivan na nekoliko evropskih festivala dokumentarnog filma uspeo je da dopre do onih koji žele i mogu da pomognu nekome kao što je Bratislav. 
Sead Ćelić koji već decenijama živi i radi u Americi, u dogovoru sa svojom porodicom odlučio je, nakon što je odgledao film, da kontaktira produkcijski tim i ponudi konkretnu pomoć. 

„Za novac koji je poslao Sead iz Amerike, Bratislavu je prvo kupljena garderoba, uplaćena su mu dva obroka dnevno u express restoranu za mesec dana, a ostatak novca mu je dat na raspolaganje. U toku je sređivanje lične dokumentacije jer Bratislav nije imao ličnu dokumentaciju (ličnu kartu, pasoš...), a kad to završimo moći će da se prijavi za socijalnu pomoć i narodnu kuhinju. Angažovali smo advokatsku kancelariju Nataše A. Nikolić koja će sa svojim saradnicima pomoći u obezbeđivanju dokumentacije za  Bratislava,  pokrenuti ostavinski  postupak jer je Bratislavov otac  izgoreo u požaru u kući. Sead Ćelić je sve ovo finansirao“, rekao je Gradimir Nikolić, producent filma „U kući sa mrtvima“.

Bratislav Stojković koji je više od 15 godina bez doma sa velikom zahvalnošću je prihvatio pomoć koja mu stiže sa drugog kontinenta. Prvi put ove zime je imao topao i skuvan obrok i čistu garderobu zahvaljujući Seadu Ćeliću. 
Uz skromnu finansijsku i materijalnu pomoć, Bratislav će neko vreme biti van ulice. Ipak, potrebno mu je pronaći posao kako bi ovo bilo održivo rešenje. Bratislav bi rado potražio posao, a nekada je, kako saznajemo, radio kao građevinski radnik.

Gradimir Nikolić iz NGTim –a apeluje na sve ljude dobre volje kao i na društveno odgovorne firme da pomognu Bratislavu u zapošljavanju kako bi dobio potpunu šansu da svoj život ponovo ima u svojim rukama.
Film „U kući sa mrtvima“ nastao je 2014. godine u saradnji produkcijske kuće NGTim i Medijskog istraživačkog centra. U realizaciji filma učestvovali su Saša Đorđević, Jasmina Ranđelović, Bojan Ranđelović, Miodrag Stanković, Jelena Đukić Pejić i Gradimir Nikolić. 

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.