Nakon decenije ministar kulture posetio niško Narodno pozorište

Izvor: RadioCity.rs, 16.Okt.2016, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon decenije ministar kulture posetio niško Narodno pozorište

Narodno pozorište 2017. godine obeležava 130 godina postojanja, što je, kako je u poseti niškom teatru rekao ministar kulture i informisanja, tradicija kojom malo koja ustanova kulture u Srbiji može da se pohvali.
"Niško pozorište je stožer pozorišnog i kulturnog života ovog dela Srbije. Važno je da znate da nije nemoguće dovesti značajna svetska imena, kada je recimo opera u pitanju, bez mnogo finansija, a da to bude izuzetnog kvaliteta. Predstojeći jubilej zaslužuje i jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << premijernu predstavu. Predlažem da se sledeće godine prijavite na konkurs Ministarstva kulture sa dobrim projektom, što je jedna od mogućnosti da obezbedite sredstva za funkcionisanje ove ustanove kulture", rekao je Vladan Vukosavljević.
Direktor Narodnog pozorišta Ivan Vuković istakao je da najveći problem rukovodstvu zadaju finansije, te bi veoma značajna bila pomoć Ministarstva u novcu, ali je zahvalio i na poseti i razmeni ideja, jer je i to važna podrška.

„Ne samo da je ovo prva poseta posle 10 godina, već je ovo jedina poseta tokom koje je ministar obišao gotovo sve ustanove kulture u gradu. Ovo je šansa koju kulturni poslenici u Nišu ne smeju da prokockaju”, kaže Vuković.
Ministar kulture i informisanja je, pored Narodnog pozorišta, protekle subote posetio Narodni muzej, Arheološko nalazište "Medijana", Kulturni centar Niš, Muzej savremene umetnosti, kao i Sabornu crkvu. Tada je rekao da će se problemi sa nedostatkom novca u niškim ustanovama kulture rešavati u skladu sa mogućnostima Ministarstva, budući da je Niš važan srpski i regionalni kulturni centar.

"Svaki kontakt sa poslenicima kulture je značajan jer se tu čuju problemi, jave nove ideje. Niš može da računa na maksimalnu podršku resornog ministarstva. To je grad sa velikim potencijalima, a mi ćemo pružiti svaku pomoć da ti potencijali do maksimuma budu iskorišćeni. Učinićemo sve što možemo da u materijalnom, tehničkom i organizacionom smislu pomažemo razvoj kulutre - ustanova, institucija, projekata, infrastrukture i programa u Nišu", naglasio je Vukosavljević.
Podsetimo, potpredsednici i predsednik Vlade Srbije od 13. do 19. oktobra zasedaju u Nišu, obilaze ustanove kulture, vojne objekte, medicinske ustanove, obrazovne institucije, infrastrukturne objekte i drugo.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.