Najveći zagađivač u Nišu i novi rok za prelazak na gas - u toku grejne sezone

Izvor: JužneVesti.com, 17.Okt.2023, 13:46

Najveći zagađivač u Nišu i novi rok za prelazak na gas - "u toku grejne sezone"

Najveća kotlarnica na ugalj i ogrevno drvo u Nišu nije ugašena do početka grejne sezone, a izvesno je da neće biti ni do 1. decembra, novog roka koji su nadležni dali. Do kraja meseca treba da potpišu ugovor sa firmama iz Vršca koje su dale najpovoljniju cenu za izgradnju toplovodnog priključka na niškom Univerzitetu, koje su birali tri meseca, a ostaće im svega mesec dana za taj posao. Nadležni zato sada kažu da iz pravno-formalnih razloga probijaju rokove, ali da će završiti posao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << "u toku grejne sezone".

Godinama je bilo pokušaja da se u Nišu ugasi najveći zagađivač vazduha u samom centru grada, bezuspešno sve do aprila ove godine kada su nadležni najavili da se gasi kotlarnica na Univerzitetu. Trebalo je da od 15. oktobra više ne ispušta crni dim i zagađuje vazduh, ali se to još nije desilo i upitno je kada će.

Još nepoznato kada će kotlarnica na Univerzitetu biti ugašena; foto: N. N. Novac ovog puta nije bio problem, jer je Grad Niš konkurisao i dobio novac od Ministarstva zaštite životne sredine, oko 15 miliona dinara za njeno gašenje, ali su potom nadležni dali i novi rok - 1. decembar za završetak radova.

Međutim, čak tri meseca je trajao izbor izvođača - 13. jula objavljen je javni poziv, bilo je brojnih pitanja i nejasnoća zainteresovanih firmi, pa je i rok za ponude produžen, a potom su iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj od 1. septembra do 13. oktobra birali ko će od prijavljenih dobiti posao.

Da bi ga u planiranom roku i završili ostaće im svega mesec dana, a direktor KLER-a Dušan Radivojević sada daje novi okvirni rok i kaže da čekaju da prođe zakonski rok za žalbu kako bi potpisali ugovor do kraja meseca i počeli radove. Radivojević sada kaže da če biti ugašena "u toku grejne sezone"; foto: JV/Ljubica Jocić

Treba napomenuti da paralelno sa tim mi uz dogovor sa Jugorosgasom radimo priključni gasovod do samog Univerziteta, tako da očekujemo da se radovi završe u toku grejne sezone. Univerzitet ima zalihu ogreva, tako da sama zgrada neće biti bez grejanja. Kako smo radili ceo projekat sa Ministarstvom, procedura je rađena u skladu sa pravilnikom Ministarstva i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Procedura je potrajala vreme koje je bilo potrebno, tako da i pored želje da stignemo do grejne sezone, iz pravno-formalnih razloga nismo mogli da ispunimo taj rok - pojasnio je Radivojević.

U tenderu nije naveden rok za izvođenje radova, koji podrazumevaju izgradnju toplovodnog priključka DN125 za povezivanje gasnog generatora i postojeće kotlarnice Univerziteta u Nišu. Zato nije poznato u kom mesecu ove grejne sezone, koja traje do aprila, će konačno ugasiti najvećeg zagađivača u Nišu.

U opisu navode da su za to potrebni mašinski radovi, predizolovani i čelični, ugradnja bešavnih čeličnih cevi za ugradnju u toplovod, povezivanje šahti za odmuljivanje i odvazdušivanje, građevinski radovi na trasi, unutrašnja gasna instalacija, priključni toplovod, elektro-radovi i oprema i žičana ograda.

Na tender su se javile 4 grupe ponuđača, a najpovoljniju cenu dala je grupa privrednih subjekata - GASTEC doo Vršac i RASING doo Vršac.

Procenjena vrednost javne nabavke iznosi 16.139.842,10 dinara bez uračunatog PDV-a. Kriterijum za dodelu ugovora je ekonomski najpovoljnija ponuda određena isključivo na osnovu cene. Ponuđena cena data u ponudi broj 84/23 iznosi 12.840.602,00 dinara bez uračunatog PDV-a, odnosno 15.408.722,40 dinara sa obračunatim PDV-om i konstatovala da ponuđena cena ne prelazi iznos procenjene vrednosti javne nabavke - piše u odluci.

Prema ponuđenim cenama su vidno najnižu ponudu dale firme iz Vršca, čija cena sa PDV-om je bila znatno niža od ponuđenih cena drugih zainteresovanih firmi i to bez PDV-a.

Ponuda grupe privrednih subjekata: AMI MONTER doo Kruševac i TNEKMO TES FLEX doo Zabrežje - 15.260.128,47 dinara.

Ponuda grupe privrednih subjekata: TERMOPRO d.o.o. Aleksandrovo, SIB INVEST d.o.o. Niš, i ISOPLUS doo Beograd - 15.932.773,00 dinara.

Ponuda grupe privrednih subjekata: ALFACO INŽENJERING doo Čačak, RATKO MITROVIC CONSTRUCTION doo Čačak, TERMO PLUS doo Beograd i KOLINGS doo Beograd - 16.100.000,00 dinara.

Komisija KLER-a je zbog ekonomski vidno najpovoljnije ponude tražila dodatna objašnjenja i dokumentaciju od firmi iz Vršca, kako navode u odluci, a nakon pregleda i te dodatne dokumentacije i stručne ocene dokaza koje su dostavili su konstatovali da ispunjavaju sve tražene kriterijume za kvalitativni izbor i odlučili da njima dodele ugovor.

Rok za žalbe je još u toku, a nakon potpisivanja ugovora bi trebalo da bude poznato koliko će vremena imati za realizaciju posla i kada će tačno "u toku grejne sezone" najveći zagađivač vazduha u Nišu biti ugašen.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.