Najmlađi folkloraši niškog Branka dobili 33 para opanaka

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2024, 13:57

Najmlađi folkloraši niškog "Branka" dobili 33 para opanaka

Da više ne bi igrali u baletankama, najmlađi članovi Folkolorne grupe “Branko” dobili su od Grada Niša 33 para opanaka. Priliku da prvi put igraju u opancima koje je za njih izradio majstor Peka iz Svrljiga, mladi folkloraši imaće na Svetosavkoj akademiji.

"Sada je nošnja kompletirana"; foto: Grad Niš Srpske opanke sve je teže naći i imaju visoku cenu na tržištu, zbog toga sve veći broj folklornih društava ima potrebu za donatorima, napominju iz “Branka”, a >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za njih je opremu koja im je bila neophodna izradila opančarska radnja iz Svrljiga - jedna od poslednjih na jugu.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla "Branko" Marijana Cvetković Kesar kaže da će mladi folkloraši od sada igrati lakše.

Do sada su mali "Brankovi" igrači do sada igrali u baletankama, što je predstavljalo problem. Od sada je nošnja kompletirana, a folkloristi će imati priliku da pokažu svoje umeće na predstojećoj Svetosavskoj akademiji - kaže Cvetković Kesar.

Igraće u njima na Svetosavkoj akademiji; foto: Grad Niš Folklorni ansambl “Branko” ima oko 40 igrača od 6 do 14 godina i njima je donaciju uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u Parohijskom domu niškog Sabornog hrama.

Imali smo zahtev od naših kulturno-umetničkih društava koja okupljaju veliki broj dece u dijaspori, pre svega u Austriji. Posle mog boravka u Beču i saradnji sa njima i prvoj tranši opanaka iz ovih krajeva u Beč, došli smo na ideju da pomognemo našim mališanima u Nišu koji se bave folklorom - rekla je Sotirovski.

Nije saopšteno koliko je novca odvojeno iz budžeta.

Svetosavska akademija, na kojoj će mladi folkloraši prvi put igrati u opancima, biće održana u četvrtak, 25. januara od 19 sati u Domu Vojske.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.