Na sarajevskom festivalu nagrade za niške glumce koji čekaju novčanu pomoć i zaposlenje

Izvor: JužneVesti.com, 08.Maj.2020, 11:15

Na sarajevskom festivalu nagrade za niške glumce koji čekaju novčanu pomoć i zaposlenje

Niški glumci koji još čekaju odluku o tome da li će dobiti pomoć namenjenu slobodnim umetnicima, osvojili su Gran Pri na onlajn Festivalu dečije umetnosti održanom u Sarajevu, kao deo autorskog tima predstave Snežna Kraljica. Ipak, ovi glumci ne primaju platu, a dvoje njih iz Pozorišta lutaka čekaju ugovore na neodređeno vreme, za koje direktorka Milica Radulović očekuje da će ih uskoro dobiti.

Predstavu Snežna kraljica koja je osvojila glavnu nagradu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na Festivalu u Sarajevu režirala je Jelena Đorđević i ova glumica tumači i jednu od uloga, dok su Mladen Milojković i Uroš Milojević i glumci i tehnička podrška tokom cele predstave. Svo troje igraju u predstavi i čekaju rešenje; foto: Pozorište lutaka Niš

U zvaničnom saopštenju predsednik žirija glumac Aldin Tucić istakao je sjajnu inscenaciju ove lutkarske predstave. Čestitamo svim učesnicima, dobitinicima nagrada i našim kolegama - navode u Pozorištu lutaka.

Ovi glumci su odluku o tome da su kao deo autorskog tima predstave nagrađeni dočekali u danima kada isčekuju odluku da li će biti plaćeni kako bi mogli da prežive, jer su više od dva meseca bez ikakvih prihoda.

Milojković pokušava da reši problem od prošle godine; foto: Aleksandar Zdravković Poseban problem imaju glumci Lutkarskog pozorišta, Jelena Đorđević i Mladen Milojković, koji su od decembra 2017. do 2019. bili zaposleni u ovom teatru. Kada im je istekao ugovor na određeno vreme, novi nisu dobili i sumnjaju da direktorka ne želi da ih zaposli.

Nismo više na platnom spisku i ne štiti nas ugovor o radu. Kao honorarci, mi nemamo uslov da zaradimo honorar u vanrednom stanju. Direktorka pozorišta, prosto rečeno, ne želi da pomogne. Ne odgovara ne mejlove, ne prihvata ideje, razmišljanja. Ne razume problem i mislim da ne razume svoju direktorsku odgovornost prema nama, nosiocima delatnosti. Koleginica Jelena i ja, ozbiljno doprinosimo budžetu pozorišta. Igramo u komercijalnim predstavama koje su stalno na repertoaru i pozorište ne može bez nas - pojašnjava glumac.

Direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović uverava da je učinila sve da dvoje glumaca dobije ugovore na neodređeno vreme. Tvrdi da je i pre tog decembra od kada su bez ugovora o radu, slala zahtev Vladi da budu primljeni za stalno, a da će sada poslati četvrti put.

Još tri puta sam slala isti zahtev, nisam dobila nikakav odgovor, ali to je normalno da se više puta ponavlja ta procedura. Sada u maju šaljem to četvrti put. Nadam se da će uskoro biti primljeni na neodređeno vreme. Ja bih volela da oni ostanu u pozorištu i sve sam uradila da tako bude. Volela bih da se konačno reši taj problem - pojašnjava direktorka.

Da je procedura bila jednostavnija ovi glumci ne bi došli u situaciju da budu bez dinara u vanrednom stanju, kada nisu mogli da igraju predstave, te nisu mogli ni da zarade. Radulovićeva pak kaže da je sve učinila da lakše prebrode period dok ne dobiju ugovore za stalno.

Od momenta kada su im istekli ugovori do 15. marta kada je stupilo vanredno stanje, maksimalno sam ih angažovala u pozorištu, kreirala repertoar tako da oni igraju što više, bili su više na sceni nego mnogi drugi glumci koji rade za stalno, tako da su oni od decembra do 15. marta mesečno dobijali i prosečnu zaradu. Stvarno sam se trudila da ne osete taj prelazni period do dobijanja posla na neodređeno vreme - dodaje.

Pojašnjava i da tokom vanrednog stanja nije imala ni jedan pravni osnov da ih isplati. Kaže da nisu mogli da zarade ni za komade koji su prikazivani onlajn, jer joj je pojašnjeno da su u vreme kada su nastajale predstave pa i sami snimci oni već bili nekako plaćeni i da bi bilo protivzakonito da im se to ponovo plati.

Vanredno stanje jeste ukinuto, ali glumci ne znaju kada će se vratiti u svoja pozorišta, neizvesna je pomoć države i Grada, ali i ugovori o zaposlenju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.