Na javnoj raspravi o niškom budžetu bez javnosti, iz vlasti kažu osluškivali i obilazili građane karavanima

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2023, 17:13

Na javnoj raspravi o niškom budžetu bez javnosti, iz vlasti kažu osluškivali i obilazili građane karavanima

Uz predstavnike gradskih uprava, Skupštine, javnih ustanova i svega nekoliko predstavnika opozicije i radnika propalih niških društvenih preduzeća, ali bez više građana, održana je javna rasprava o nacrtu gradskog budžeta za sledeću godinu. Nacrt budžeta od 16.177.100.000 dinara je, kako kažu iz gradske vlasti, napravljen tako što su osluškivali građane i obilazili ih karavanima.

Na javnoj raspravi nije bilo puno građana, nek nekoliko predstavnika opozicije, a razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je verovatno to što su o tome obavešteni svega 14 sati pre nego što će rasprava o nacrtu budžeta biti održana.

Međutim, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ističe da su građani već avgusta obavešteni da joj pošalju predloge šta bi trebalo ući u novi budžet.

Takođe, rekla je da su u petak, 1. decembra preko zvaničnog sajta Grada Niša obavešteni o tome kada će biti održana javna rasprava o nacrtu budžeta, ali da to što nisu videli, nije u nadležnosti Grada. Zbog toga, jedini koji su se odazvali pozivu bili su radnici nekadašnjih društvenih preduzeća koja su godinama već u stečaju.

Kada su govorili o budžetu, predstavnici niške vlasti istakli su da će više od polovine budžeta činiti novac od poreza za zaradu, čak 58% novog budžeta, zbog čega će, kako je gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla, morati da “neguju” investitore kako bi svoje firme i fabrike otvarali u Nišu.

Nama su prihodi jako važni, to je jedini izvor i način da prihodujemo i da novac ulazi u budžet. Najveći procenat prihoda pripada porezima na zaradu. Nama su zaposljavanja jako važna, negovanje svih investitora, bilo domaćih ili stranih je jako važno, zato je dosta sredstava za narednu godinu odvojeno za sređivanje industrijskih zona, naročito u industrijskoj zoni ka Čamurliji - rekla je Sotirovski.

Sređivanjem industrijske zone Sever ističu da će dobiti 200 hektara za potencijalne investitore, pa će zbog toga od skoro 17 milijardi dinara, koliko će potencijalno iznositi budžet za 2024. godinu, za taj posao biti izdvojena milijarda. Zaključili su da će se to zapošljavanjem radnika u budućim fabrikama to višestruko vratiti u budžet.

U 2024. godini najveća ulaganja od milijarde dinara biti u opremanju industrijske zone Sever, kako bismo omogućili dolazak novih investitora i zapošljavanje što većeg broja radnika. Od 19. avgusta kada smo vas zvanično pozvali da nam šaljete predloge, stiglo je tridesetak predloga, svi će oni dobiti u pisanoj formi odgovor da li su predlozi prihvaćeni, delimično prihvaćeni ili odbijeni -rekla je Sotirovski.

Načelnica Gradske uprave za finansije rekla je da će 15,5% novog budžeta činiti prihod od poreza za imovinu zajedno sa porezom za prenos apsolutnih prava, kao i to da će prihodi od transfera ostalih nivoa vlasti biti 4%, dok će od prodaje zemljišta i nepokretnosti prihodi biti 19%.

Uz samopohvale koliko je budžet Grada Niša veći po svim parametrima od 2020. godine, apelovali su na građane da predlog budžet prihvate i shvate kao razvojni, jer su pokazali pozitivan stav ka razvoju, te da će nastaviti domaćinski da vode grad.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.