Na hitnoj sednici niškog parlamenta i o subvencijama za građane za zamenu kotlova

Izvor: JužneVesti.com, 17.Maj.2021, 14:30

Na hitnoj sednici niškog parlamenta i o subvencijama za građane za zamenu kotlova

Za utorak, 18. maj, sazvana je hitna sednica niškog parlamenta, a na dnevnom redu su, za sada, 4 tačke. Jedna od njih je i ona koja se tiče pomoći građanima da unaprede energetsku efikasnost svojih stambenih objekata i da pređu na energent koji manje zagađuje vazduh i životnu sredinu.

Da bi se zaista nešto i promenilo u domaćinstvima i stambenim zgradama, prvo Grad Niš, kao jedinica lokalne samouprave, mora da prođe na konkursu kod Ministarstva energetike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Ovo Ministarstvo je za ovu namenu opredelilo ukupno 54 miliona dinara, a gradovi i opštine koji prođu na konkursu ne mogu dobiti više od 10 miliona dinara, ali mogu manje i u skladu sa sumom koju su svojim budžetima predvideli za ovu namenu.

Tek onda taj novac, kako piše u javnom pozivu Ministrastva, mogu da dele građanima koji bi da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, ali pomoć neće pokriti kompletnu investiciju.

Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova od strane građana je 50%, a subvencionisani deo sredstava podsticaja od 50% pokrivaju JLS (jedinica lokalne samouprave - Grad Niš) i Ministarstvo - piše u dokumentu.

Pitanje je i koliko će novca biti odobreno Gradu, pa će se shodno tome i znati koliko zgrada ili individualnih domaćinstava može da bude i realno podržano.

O tome će na kraju odlučivati komisija koju će, piše u dokumentu, formirati gradonačelnik Niša.

Građani koji konkurišu novac će moći da traže za zamenu prozora i vrata, postavljanje izolacije zidova, krova i tavanica. Takođe, mogu da zmene i kotlove na drva onima koji koriste pelet ili gas.

Mogu da konkurišu i traže novac za zamenu ili ugradnju termoventila ili merača (kalorimetara), kao i za ugradnju solarnih panela za pripremu potrošne tople vode.

Ministarstvo je raspisalo javni poziv na koji gradovi i opštine mogu da pošalju svoje predloge do 21. maja.

Nakon toga bi, ukoliko projekat Grada NIša bude podržan, mogao da bude objavljen konkurs za građane i stambene zgrade u Nišu.

Podsetimo, na hitnoj sednici pored ove teme, diskutovaće se i odlučivati i o preuzimanju grobalja u Brzom Brodu i Suvom Dolu od strane Gorice, kao i o izboru direktora pojedinih ustanova u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.