NUŽDA IH NATERALA!

Izvor: Kurir, 28.Apr.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUŽDA IH NATERALA!

Niški komunalci kopali za sebe septičku jamu pored Tvrđave i uništili vredno antičko blago. Arheolozi najavljuju tužbu

NIŠ - To što su pokvarili ne može da se popravi!

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Gorica” uništili su u niškoj Tvrđavi vrednu arheološku građu dok su kopali rupu za septičku jamu. Na mestu na kom se nekad nalazio forum, centar antičkog Naisusa, ostala je velika rupa, koja je trebalo da postane septička jama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Od ranog jutra, radnici JKP “Gorica” juče su uz unutrašnju stranu severnog zida konaka, koji je sada sedište ovog niškog javnog preduzeća, iskopali rupu 4dž4 metra i duboku skoro isto toliko. Tom prilikom izvadili su delove antičke građevine koju je zemlja skrivala više od hiljadu godina.

Radovi su obustavljeni kada je na lice mesta stigao Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, koji kaže da je ovo skandal.

- Nažalost, ovo je još jedan drastični slučaj uništavanja antičkog objekta. Sve je izvađeno, unutra se vide zidovi od opeka antičkog formata... Oko rupe je šut, blokovi... Oni, niti bilo ko drugi, to sada ne mogu da vrate u prvobitno stanje - ističe Čerškov, i dodaje da je pravnoj službi Zavoda napisao izveštaj i zatražio podnošenje krivične prijave.

U JKP “Gorica” tvrde da su radovi započeli iz nužde i da je to trebalo da bude samo privremeno rešenje. Direktor Branimir Jezdimirović objašnjava da već mesecima imaju probleme s kanalizacijom, koja se ponovo zapušila.

- U petak se zaglavila sajla kada smo pokušali da to probijemo, pa smo rešili da kanalizaciju otkopamo. To je trebalo da bude privremeno rešenje, jer ovde radi više od 200 ljudi, rade teške fizičke poslove, a nemaju gde ni da se umiju, ni da idu u NJC, a moraju da rade! Mi kao JKP imamo obaveze prema gradu. Zato smo to uradili! Poslali smo u ponedeljak zahtev i počeli da kopamo, a čim smo videli šta smo našli, mi smo prekinuli radove - priča Jezdimirović.

Arheolog Toni Čerškov napominje da je “Gorica” kopala bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika i podseća da je Tvrđava pod zaštitom države.

- Stigao mi je zahtev za dozvolu iskopavanja pet minuta nakon što sam ja već napisao izveštaj o svemu. Ne znamo šta su to iskopali, kakav je objekat, reč je o maloj površini, a u Tvrđavi su svi objekti velikih dimenzija i uglavnom su rađeni u drugoj polovini 4. veka.

Miodrag Stanković



Malo smo pogrešili

Direktor JKP “Gorica” Branimir Jezdimirović kaže da su “možda malo pogrešili”.

- Možda je greška to što nismo prvo zvali i podneli projekat, ali život ne može da čeka. To smo uradili samo zato što smo morali - kaže Branimir Jezdimirović. On dodaje da su radovi zaustavljeni, da su postavljena četiri mobilna toaleta, ali i da neće odustati od zahteva da se problem kanalizacije trajno reši.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.