NUNS traži istragu zbog privođenja

Izvor: B92, 13.Sep.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS traži istragu zbog privođenja

Beograd -- Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je privođenje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića.

NUNS od MUP-a Srbije traži hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih za neprofesionalno ponašanje policajaca u Nišu i ometanje novinara u izveštavanju.

"NUNS podržava redakciju Južnih vesti u nameri da sudskim putem zaštiti prava svog novinara i pridružuje se njihovom zahtevu da se sporna procedura provere identiteta izmeni", navedeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenju.

Nije prihvatljiv izgovor Policijske uprave u Nišu da je Blagojević priveden zato što nije imao ličnu kartu, smatraju u NUNS-u.

Blagojević je priveden u subotu dok je izveštavao o nesreći u porti crkve u niškom naselju Pantelej u kojoj su dve osobe poginule pošto je na njih pala grana drveta.

Posle zabrane novinaru i snimatelju da snime mesto nesreće, policajac Interventne brigade pokušao je da ih legitimiše uz jedino objašnjenje da je "on zakon". Pošto je odbio da pokaže ličnu kartu Blagojević je priveden, zadržan prvo u marici a potom u podrumskoj ćeliji bez prava na komunikaciju, podsetio je NUNS.

"Nije sporno samo nezakonito privođenje već i zabrana snimanja događaja, posebno zbog toga što je reč o događaju od interesa za široku javnost. Osim istrage i kažnjavanja odgovornih, zahtevamo objašnjenje od ministra Ivice Dačića i direktora policije Milorada Veljovića za takvo arbitrarno pravo policije", izjavila je potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović.

NUNS je podsetio i da Zakon o policiji u članu 31. policajcima nalaže da poštruju standarde postavljene Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Policajci su obavezni da se predstave i onima koje legitimišu obezbede "prisustvo lica koje uživa njegovo poverenje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.