NPS predlaže da na Panteleju budu izgrađeni Dom zdravlja i park kao Čair

Izvor: JužneVesti.com, 18.Apr.2024, 13:21

NPS predlaže da na Panteleju budu izgrađeni Dom zdravlja i park kao Čair

U jeku ubrzane gradnje u Nišu, Narodni pokret Srbiji predlaže da na 33 hektara u Gradskoj opštini Pantelej bude izgrađen veliki park poput Čaira, Dom zdravlja sa svim specijalističim službama i kompleks za sportske sadržaje.

Žele park poput Čaira; foto: Ljubica Jocić Na zemljištu koje se prostire od Crkve Svetog Pantelejmona na Somborskom bulevaru, preko Kotorske ulice do ulice Vase Pelagića, umesto zgrada Narodni pokret Srbije bi hteo da se omoguće građanima drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sadržaji.

Ovo neizrađeno zemljište, površine preko 33ha treba biti planirano i uređeno, na samo za dobijanje javne zelene površine koja je Panteleju preko potrebna, već i za izgradnju Doma zdravlja na Panteleju, kao i kompleksa za sportske sadržaje - navode iz NPS-a.

Predsednik Opštinskog odbora Pantelej NPS Nikola Ilić izneo je plan te stranke o urbanističkim rešenjima.

Osnovna ideja je izgradnja ozbiljnog parka, poput parka Čair sa svim potrebnim sadržajima, koji bi istovremeno činio pluća naše opštine i centar kulturnog i sportskog života. Opštini sa najmlađim stanovništvom je potrebniji Dom zdravlja sa svim specijalističkim službama, od verskog objekta koji opština već ima i naziva se po njemu - kaže Ilić.

Investitori izbegavaju obaveze; foto: JV Gradska vlast je najavila da će urediti park na Panteleju na severnoj strani Somborskog bulevara, na površini od ukupno 2,8 hektara i da će se tu naći ne samo park, već i crkva, škola, vrtić i objekti ugostiteljske namene. NPS to naziva “urbanističkim nasiljem”.

Ukoliko odbacimo ralnu mogućnost da se nosioci gradske vlasti u osvit lokalnih izbora u Nišu razbacuju obećanjima, onda analiza ovakve najave može ukazivati samo na jedno-obezbeđivanje samom investitoru ispunjenje zakonske obaveze na projektovanje zelenih površina u okviru stambenog kompleksa, a kroz najave uređenja manje zelene površine - navode iz NPS-a.

Naime, investitor bi svoju zakonsku obavezu na obezbeđenje zelenih površina mogao da izbegne kroz obavezu uređenja manje javne zelene površine, odnosno parka.

Inače, u urbanizmu park je zelena površina od najmanje 5 hektora, a u Nišu takve standarde ispunjavaju samo Čair i Niška Tvrđava. Iz Narodnog pokreta Srbije kažu da će se zato zalagati da Niš dobije još neki park umesto već brojnih “parkića”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.