Muzika koja slavi život i slobodu

Izvor: RadioCity.rs, 20.Okt.2019, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika koja slavi život i slobodu

Vanredan, nesvakidašnji muzički događaj, proslava života, bunta, ljubavi i slobode u najlepšem mogućem obliku zadesilo je preko 1000 ljudi koji su uspeli da obezbede ulaznicu za koncert. Akustični koncert tria, predvođenog kao u struju uključenim Manu Čaoom, zvučao je  na momente kao da se na bini nalazilo nemerljivo više muzičara. Toliko je bio snažan i pun zvuk tri instrumenta, toliko ubedljivo vokalno izvođenje ovog svetskog  umetnika, da su i zanimljive obrade studijskih hitova >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << koje svi znaju, zvučale fenomenalno, što često nije slučaj sa drugim bendovima.  Toliko je kompletno izvođenje zvučalo kompaktno i snažno da je sve vreme slalo jasnu poruku da umetnik koga imamo sreću da gledamo i slušamo zaista nije u Niš došao tek da odsvira tezgu, zaradi i ode.

Koncert je otvoren pesmom Otro Mundo, koja u stihovima zapravo krije suštinu muzike koju Manu Čao ne samo da stvara već i živi. Jer, to je ispovest autora koji sanja drugačiji svet, bez ratova, strahova i siromaštva, svet sreće, svakodnevne ljubavi i blagostanja. Usledili su dobro poznati hitovi La Vida Tombola (Život je lutrija), Clandestino, Mala Vida i posebno emotivno izvođenje pesme Libertad (Sloboda). Od prvog takta, čitava sala je zaplesala u ritmu energije koju je trio odašiljao sa bine i ta interakcija je trajala tokom dva časa neprekidne svirke u kojoj su se pesme preplitale u zanimljivu simfoniju, donoseći nam zvuke, boje i mirise dalekih meridijana. Od Španije, preko srednjeameričkih ostrva, Afrike. Toliko je to bila čestita svirka da je zaslužila i ovacije koje su trajale sve vreme koncerta, a koje su se produžile i nakon njega, te su Manua i drugare izvele ponovo na binu da još par minuta dele lepotu muzike sa Nišlijama.
Beskrajno simpatično i nimalo pretenciozno je bilo i to što se harizmatični Manu nakon svake pesme zahvaljivao publici sa „Fala Niš!“ a vidljivo je bilo i da je bio iskreno dirnut načinom na koji ga je publika koju su istini za volju pored Nišlija činili i poštovaoci Manu Čaoa iz drugih gradova iz zemlje i regiona, dočekala i pozdravila.

Kako su organizatori najavili ovaj koncert je bio praktično najava World music festivala Merak koji bi trebalo da se održi 2020. Ako se po jutru dan poznaje, od tog novonajavljenog festivala Niš može mnogo toga lepog da očekuje, premda je pred organizatorima težak zadatak. Jer koncert koji smo u subotu privilegovano ispratili jeste podigao lestvicu prilično visoko. Držimo palčeve da se podigne još više, jer Nišu zaista takve muzičke poslastice nedostaju.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.