Mrkonjić obećao ukidanje poreza

Izvor: B92, Tanjug, 18.Feb.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić obećao ukidanje poreza

Beograd -- Udruženje vlasnika kombi vozila i prevoznika neće organizovati najavljene protestne vožnje zbog obećanja ministra Milutina Mrkonjića da će porez biti ukinut.

Ministar za infrastrukturu je vlasnicima kombija naime obećao da će najkasnije za 20 dana biti ukinut porez na luksuz za tu kategoriju vozila, kaže predsednik udruženja Igor Ljubinković.

On je kazao da je ministar Mrkonjić zatražio od kombi prevoznika da se strpe i najavio da će porez biti ukinut >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najverovatnije do kraja ovog meseca.

Ljubinković je rekao da će kombi prevoznici ukoliko to obećanje ne bude ispunjeno u narednih dvadesetak dana protestnim vožnjama blokirati saobraćaj u celoj Srbiji, jer sada zbog poreza registraciju za kombi plaćaju između 75 i 174 hiljade dinara.

To udruženje je ranije saopštilo da je na prethodnim sastancima sa predstavnicima Ministarstva finansija dogovoreno da do 20. februara na sednici Skupštine Srbije poslanici glasaju o ukidanju poreza na vozila ukupne mase manje od tri i po tone.

Država je od 1. januara uvela porez na sva teretna vozila ukupne mase do 3,5 tone, da bi "doskočila" vlasnicima džipova koji su, da bi izbegli plaćanje poreza na luksuz, svoja vozila registrovali kao teretna.

Više od 150 kombi prevoznika održalo je 11. februara protestne vožnje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz zahtev da država što pre ukine porez na luksuz za tu kategoriju vozila odnosno da usvoji izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Država je, podsetimo, od 1. januara uvela porez na sva teretna vozila ukupne mase do 3,5 tone, da bi "doskočila" vlasnicima džipova koji su, da bi izbegli plaćanje poreza na luksuz, svoja vozila registrovali kao teretna.

Kombi prevoznici traže i da država vrati novac onim prevoznicima koji su platili registraciju po višoj ceni i da to ne mora da bude u "kešu" već i kroz odbijanje od poreza.

Oni zahtevaju i da se kombi vozila, putnička ili teretna, prilikom plaćanja putarine uvrste u drugu kategoriju, jer su mnogo lakša, a plaćaju isto kao i kamion od 15 tona ili autobus sa 70 sedišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.