Mlade treba više da slušamo

Izvor: Medijski istraživački centar, 16.Nov.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlade treba više da slušamo

Mladi ljudi u Srbiji sve češće u svoje slobodno vreme postaju receptori tuđeg vremena, prateći rijaliti šou programe, zaključak je  koji je nakon istraživanja izvela Marija Randjelović,direktorka Doma učenika srednjih škola u Nišu, radeći na knjizi 'Pedagoški potencijali lokalne samouprave i slobodno vreme mladih'.
Istraživanje je obuhvatilo mlade u porodicama i njihove vršnjake koji žive u domovima učenika jer se obrazuju van mesta stanovanja. Tako se dobija odgovor na još jedno važno pitanje koje se tiče uticaja vaspitača na mlade.
-Mladi su danas zbog prevelikih obaveza roditelja prepušteni sebi i vršnjačkom uticaju – kaže Marija Ranđelović. –Uticaj roditelja prestaje onog trenutka kada čuju svoju decu kako razgovaraju sa vršnjacima a oni ih ne razumeju. Veliki uticaj na mlade danas ima i savremena tehnologija, kompjuteri, mobilni, mediji. Deca se često poistovećuju sa idolima iz rijaliti šoua i tada njihovo slobodno vreme postaje replika tuđeg vremena.
Rezultati istraživanja Marije Ranđelović su pokazali da više slobodnog vremena imaju deca koja žive u svojim porodicama. Čak 75 odsto dece u ovoj kategoriji kaže da ima dovoljno slobodnog vremena, dok među decom koja su stanari srednjoškolskih domova taj procenat iznosi 31 odsto.
-Pored ove, postoji značajna razlika i u tome kako mladi provode slobodno vreme i kojim sadržajima ga ispunjavaju – dodaje Marija Ranđelović. –Sa druge strane, lako je zaključiti iz tih odgovora šta mladi žele, šta im je potrebno, šta vole. Potrebno je samo malo više biti sa njima, razgovarati, slušati i onda im ponuditi odgovarajuće sadržaje kojima bi ispunili slobodno vreme. Srednjoškolci brzo prihvataju ponuđene sadržaje, posebno ako oni mogu  da im pomognu da ispolje svoje kvalitete.
Visoki procenat dece slobodno vreme provodi u odmaranju,izležavanju i spavanju, njih 41,9 odsto u porodicama i 45,5 u domu. Kada se ovom doda i procenat dece koja to rade često, onda čak 62 odsto mladih slobodno vreme prespava. Najveći broj dece u slobodno vreme šalje SMS poruke, 89,9 odsto to radi vrlo često ili često. Zanimljiv je i podatak da je 50,2 odsto ispitane dece u slobodno vreme dosađuje, dok 42,9 odsto njih u slobodno vreme besciljno luta gradom.
-Ovo je alarmantan podatak jer pokazuje da mladi imaju puno slobodnog vremena i ogroman prostor za puno raznolikih  i privlačnih aktivnosti za ovaj uzrast koji je vrlo osetljiv – objašnjava Marija Ranđelović. -Oni više ne znaju kako „da ubiju“ slobodno vreme. Samo „ubijanje“ vremena je i „ubijanje ličnosti“. Oni postaju pasivni, što nije svojstveno mladima jer se kod njih očekuje veći socijalni aktivitet.
Pasivno slobodno vreme provode i mladi koji gledaju filmove, takvih je 64,6 odsto koji to čine vrlo često, i 23,5 koji to čine često. Ispred ekrana više vremena provode deca koja žive sa porodicom, njih 86,5 odsto. Kod dece u domu ovaj procenat je manji i iznosi 42,9 odsto.
-Pedagoški potencijali lokalne zajednice treba da predstavljaju podsticajno sredstvo za formiranje kulture slobodnog vremena mladih - kaže Marija Ranđelović. – Ona može da ponudi širok spektar, čak preko 40 vrsta sadržaja za mlade, počev od organizacija za mlade kao što su savez izviđača, ferijalni savez, Crveni krst, ekološki klubovi. Tu su još i sportska društva, kulturno-umetnička društva, pa i dobrovoljno vatrogasno društvo. Da ne pominjemo biblioteke, pozorište, muzeje, galerije.Sve to predstavlja pedagoški potencijal lokalne zajendice koji treba da se nađe u službi mladih. To je put da dobijemo zdrave generacije, a to je, ne samo moj već i cilj celog društva koje i samo na ovaj način postaje zdravo.
piše Vesna Petrović

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škola kao izvor trauma

Izvor: RTS, 17.Nov.2011, 09:07

Istraživanje Unicefa pokazalo je da 65 odsto dece bar jednom tokom školovanja doživi neki vid nasilja. Za nedisciplinu u školi odgovorni su svi u nastavnom procesu, od profesora do roditelja...Nekada je u školi nedisciplina odlikovala poneko dete, dok su se danas nevaspitanje, bahatost i agresivnost...

Nastavak na RTS...

Nagrada za najbolje učenike

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Nov.2011

Član Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci sa svojim saradnicima i predsednicom Komisije za dodelu nagrada, Vesnom Đorić Đurović organizovala je danas prijem za 16 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola koji su na konkursu osvojili nagradu za postignute rezultate..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Tri četvrtine gledalaca ne može da se odluči šta da gleda na TV-u

Izvor: Blic, 17.Nov.2011

Čak tri četvrtine televizijskih gledalaca izjasnilo se kako nije u stanju da odabere sadržaj koji bi odgledao na TV-u, zato što su u konfuziji. To su pokazali rezultati najnovijeg istraživanja kojim je obuhvaćeno 100.000 ljudi...Istraživanje je sprovela medijska kuća koja se bavi istraživanjem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.