Ministarstvo saobraćaja: Aerodrom nije oduzet, već vraćen državi - potraživanja tek treba da se reše

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2020, 12:16

Ministarstvo saobraćaja: Aerodrom nije oduzet, već vraćen državi - potraživanja tek treba da se reše

Niški Aerodrom “Konstantin Veliki” nije u vlasništvu Grada od jeseni 2018. godine, a iz Ministarstva saobraćaja kažu da je on vraćen državi, jer Grad Niš nije mogao da ispuni ugovorne obaveze prema Ministarstvu odbrane. Po tom, još važećem ugovoru, planirani su i penali za njegovo nepoštovanje, a u Ministarstvu saobraćaja kažu da će, i pored poklonjenog aerodroma, potraživanja i odnos između 2 strane tek da se rešavaju.

Za mnoge Nišlije država je na poklon >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dobila vazdušnu luku, za druge je Aerodrom oduzet, a za Ministarstvo saobraćaja, kako kažu, vraćen u državno vlasništvo jer Grad Niš nije ispoštovao ugovor sa Vojskom.

Svejedno je da li će neko “vraćanje neplaćenog” zvati “podržavljenjem” ili drugačije, ali nije svejedno plasiranje neistine na račun postupanja Grada Niša i Vlade Srbije koje je za rezultat imalo konsolidaciju i razvoj niškog aerodroma - kažu u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da je zbog nemogućnosti ispunjenja ugovornih obaveza Grad tražio pomoć, a da je Vlada Srbije predložila da se čitav kompleks vrati u vlasništvo države.

To je i učinjeno posle višemesečnih protesta dela nezadovoljnih Nišlija, brojnih spinova koji su išli od toga da će Grad bankrotirati ako sačuva Aerodrom, preko kritika lošeg poslovanja, do toga da će, ukoliko ostane gradski njime upravljati Saša Janković, tada lider Pokreta slobodnih građana.

Odluku su svojim glasanjem potvrdili odbornici vladajuće većine. Aerodrom je postao državni, ali dug po ugovoru je ostao. Kako su rekli u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju već od 29. jula bi iz niškog budžeta mesečno moglo da se skida po 200.000 evra samo na ime kamata.

U Ministarstvu odbrane, koje je vlasnik zemljišta, kažu da kamata neće da se plaća, ali u Ministarstvu saobraćaja su oprezniji i tvrde da će sve biti jasnije nakon podvlačenja crte.

Podsećamo i da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u više navrata ponovila da očekuje da se po okončanju predmetnog ugovora izradi bilans, odnosno stanje međusobnih potraživanja i reše odnosi između ugovornih strana - piše u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

Dug zbog aerodroma iznad niškog budžeta visi kao Damoklov mač, iako su vazdušna luka i zemljište oko nje ponovo u vlasništvu države, a hitan sastanak koji je najavila Vojska nikako da se desi.

U međuvremenu se Ministarstvo saobraćaja hvali konsolidacijom Aerodroma, iako on u trenutku preuzimanja nije bio u finansijskim problemima.

Za javnost je i dalje ostao tajna ugovor koji je potpisan sa francuskim Vansijem koji je pod koncesiju uzeo beogradski Aerodorm “Nikola Tesla”. Tim ugovorom je navodno limitiran borj putnika na ostalim aerodormima u Srbiji, zbog čega je država odlučila da preuzme kontrolu nad “Konstantinom” koji je bio u uzletu. I pored obećanja iz Vlade Srbije, taj ugovor nikada nije objavljen.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.