Ministarstvo kulture: Direktorka niške Biblioteke ispunjava uslove za tu funkciju

Izvor: JužneVesti.com, 16.Mar.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture: Direktorka niške Biblioteke ispunjava uslove za tu funkciju

To što se uz obaveznu fakultetsku diplomu na konkursu za direktora Narodne biblioteke u Nišu tražilo i "najmanje tri godine radnog iskustva u kulturi", po mišljenju Ministarstva kulture ne znači da kandidat iskustvo mora da stekne na radnom mestu za koje se traži fakultetska diploma.

I nakon nedavne presude Vrhovnog kasacionog suda, koji je u slučaju izbora upravnika niškog Narodnog pozorišta presudio da se "radno iskustvo uzima u obzir samo sa stečenom stručnom spremom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koja se traži na konkursu", Ministarstvo kulture smatra da je pri izboru direktorke Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu - sve čisto.

U odgovoru koji je novinarima Južnih vesti poslao državni sekretar Novica Antić piše da je specifičnost slučaja niške Biblioteke u tome što se tu ne primenjuje Zakon o kulturi, već Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Mišljenja smo da se na imenovanje direktora biblioteka odnose odredbe navedenog člana 17. Zakona bibliotečko-informacionoj delatnosti, koji koristi samo pojam - uslov „tri godine radnog iskustva u kulturi”, a ne i pojam - uslov „radno iskustvo u struci” - piše Antić.

Antić dodaje i da se čak uslov „5  godine radnog iskustva u struci”, koji je propisan nedavno izmenjenim Zakonom o kulturi, "primenjuje u svim ostalim postupcima imenovanja direktora ustanova kulture, izuzev u postupcima imenovanja direktora biblioteka".

Podsetimo, kako su Južne vesti ranije objavile, Sonja Šuković je diplomirala septembra 2013. godine, a za direktorku Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu predložena samo godinu i po dana kasnije, januara 2015.

Inače, u njenoj radnoj biografiji piše da je ona pre postavljenja za direktorku, u Biblioteci radila 15 godina - najpre dve godine kao viši knjižničar, a potom kao sekretar te ustanove.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.