Ministarstvo: Saveti trebalo da smene sporne dekane, još tražimo rešenje

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jul.2019, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Saveti trebalo da smene sporne dekane, još tražimo rešenje

Saveti niških Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja nisu smenili korumpirane dekane iako su bili u obavezi da to urade, kažu u Ministarstvu prosvete, čije službe i dalje traže rešenje. Zajedno sa Ministarstvom pravde i Agencijom za borbu protiv korupcije razmatraju šta da učine, a kažu da je posebno specifična situacija na FU zbog otpuštanja profesora Nebojše Todorovića.

Ni mesec dana koliko je prošlo od obećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ministra prosvete Mladena Šarčevića da će za nedelju dana biti rešena situacija sa tri sporna dekana, to još nije učinjeno i oni su i dalje u svojim foteljama. Nakon brojnih pitanja novinara konačno je stigao i odgovor, ali ni iz njega ne može da se zaključi kada i koje rešenje će Ministarstvo doneti. Šarčević obećao rešenje, ali ga još nije ispunio; foto: V. Keser

Ministarstvo će uskoro doneti rešenja u vezi sa situacijom na Fakultetu umetnosti, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu vodeći računa o specifičnosti svakog od navedenih slučajeva. Posebno je specifična situacija u vezi Fakulteta umetnosti imajući u vidu da treba posebno razmotriti i naći rešenje za situaciju u vezi profesora Nebojše Todorovića koji je otpušten sa tog fakulteta - ističu u Ministarstvu.

Otkaz je upravo bio razlog pobune profesora Fakulteta umetnosti, koji su osim smene dekanice, tražili i da se njihov kolega vrati na posao. Ipak, u Ministarstvu ne preciziraju ni kako će ovu situaciju rešiti.

Ističu da su saveti bili u obavezi da smene Suzanu Kostić, Petra Mitkovića i Milovana Bratića i tako sprovedu odluke Agencije za borbu protiv korupcije, ali i postupe u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i drugim odlukama, merama i rešenjima državnih organa.

Ipak, saveti nisu ispoštovali pomenute odluke i odbili su da ih smene, dodaju u Ministarstvu, koje sada traži rešenje sa Ministarstvom pravde i Agencijom za borbu protiv korupcije. Da li će saveti koji nisu radili po zakonu biti sankcionisani, takođe ne preciziraju u Ministarstvu. Posebno specifična situacija na Fakultetu umetnosti; foto: JV

Stručne službe Ministarstva prosvete u saradnji sa Ministarstvom pravde i Agencijom za borbu protiv korupcije razmatraju zakonske mogućnosti u vezi sa primenom člana 64, stav. 5. Zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju kojim je propisano da organ poslovođenja ne može biti lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje, a koji je stupio na snagu 30.09 2018. godine - dodaju u Ministarstvu.

Kažu da kada je Zakon stupio na snagu kada su dekani već bili na funkcijama, te da bi smena sva tri dekana značila da se on retroaktivno primenjuje. To je ranije rekao i Šarčević, koji je dodao i da je "najbliža smeni" dekanica Fakulteta umetnosti jer je prekršila i Kodeks profesionalne etike.

Podsetimo, zbog ćutanja Ministarstva su profesori Fakulteta umetnosti najavili radikalizaciju protesta i više puta su od ministra zatražili da konačno reši situaciju na ovom, ali i druga dva fakulteta u Nišu, kao što je i obećao.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.