Ministarstvo: Direkciju za izgradnju Niša ne mogu da plaćaju građani

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2016, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Direkciju za izgradnju Niša ne mogu da plaćaju građani

Iako je Ministarstvo finansija preporučilo da Direkcija za izgradnju Niša više ne bude budžetski korisnik, gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da će ovo preduzeće promeniti ime, ali da će se i dalje finansirati parama građana.

U dokumentu Ministarstva finansija, koji je u kabinet gradonačelnika Niša stigao krajem novembra, piše da treba preispitati gradsku odluku o osnivanju Direkcije za izgradnju Niša.

Mišljenja smo da ovo javno preduzeće posluje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na tržištu i da se zarade zaposlenih ne mogu finansirati iz budžeta jedinice lokalne samouprave - piše u dopisu Ministarstva.

Pored Direkcije, Ministarstvo je isto mišljenje dalo i za Gradsku stambenu agenciju i za Direkciju za izgradnju Niške Banje.

Nadležni iz Ministarstva idu i korak dalje i nalažu lokalnoj vlasti da u budžetu za 2015. godinu umanji sredstva namenjena za plate zaposlenih u ovim preduzećima.

I dok je za Gradsku stambenu agenciju kao rešenje pronađeno njeno pripajanje “Nišstanu”, gradonačelnik Perišić kaže da će promene kod Direkcije za izgradnju biti samo kozmetičke.

Direkcija ne može u svom nazivu da nosi prefiks “javno preduzeće”. Ona obavlja bitne poslove za Grad i bez jednog takvog preduzeća Grad ne može da funkcioniše. Uradićemo praktično promenu naziva Direkcije i to je rešenje koje država traži. Finansiraće se i dalje iz budžeta Grada, jer sa njihovim delatnostima ne mogu da izađu na tržište - rekao je Perišić.

Gradonačelnik kaže da ako ne izađu na tržište, a Grad im ne uplaćuje sredstva neće moći ni na koji način da dođu do novca za svoje plate i normalno funkcionisanje.

Direkcija za izgradnju grada u ovom obliku postoji od 1. septembra 1992. godine i indirektni je budžetski korisnik.

Predmet poslovanja su joj uređivanje građevinskog zemljišta i održavanje ulica i saobraćajnica, a trenutno ima 139 zaposlenih.

Na osnovu programa uređivanja i održavanja komunalne infrastrukture u Nišu, u budžetu za 2015. godinu za ovo preduzeće bilo je izdvojeno oko 1,3 milijardi, dok je za 2016. planirano 1,45 milijardi dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.