Minimalac Ajaksa u derbiju, Udineze i Siti ispustili pobede

Izvor: Blic, 20.Feb.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalac Ajaksa u derbiju, Udineze i Siti ispustili pobede

Poslednje utakmice prvog dela šesnaestine finala Kupa UEFA pripale su predstavnicima Holandije koji su minimalnim pobedama na gostovanjima napravili dobar posao - Ajaks je u derbiju večeri savladao Fiorentinu golom Bakirčoglua, dok je u Marseju Tvente slavio pogotkom Arnautovića. Ranije danas, f dbalerima Udinezea nisu bila dovojna ni dva gola prednosti protiv Leha u Poznanju, a uporni domaćin je u poslednjih deset minuta izvukao nerešen rezultat u prvom meču današnjeg programa 1/16 finala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kupa UEFA. Za razliku od "zebri" Šahtjor je kasno stigao do 2:0, ali je lako uspeo i da ih sačuva protiv slabog Totenhema, dok je, slično Udinezeu, ekipa Mančester sitija ispustila vođstvo u zaustavnom vremenu protiv Kopenhagena - 2:2.

Iako se od utakmice na "Artemio Frankiju" možda očekivalo i više golova, pre svega zbog medijskog "pumpanja" utakmice i naglašavanja jačine napada obe ekipe, treneri su se opredelili za nešto zatvoreniju igru, pa se na gol čekao istek sat vremena igre. Za prvih 60 minuta ubedljivija je bila "viola", ali su "kopljanici" iz praktično svog drugog šuta u okvir gola stigli do odlučujuće prednosti. Šveđanin je iskoristio precizan centaršut najboljeg igrača ekipe Luisa Suareza, a Frej nije stigao da reaguje na precizan udarac desnicom u vrh mreže. Na drugoj strani Stekelenburg je nešto mnogo više posla, a retki pokušaji Mutua i Đilardina nisu bili dovoljno dobri da se zatrese mreža gostiju.

Marsej i Tvente su odigrali prilično zanimljiv meč, a on je rešen mnogo ranije. Arnautović je odlično iskoristio ubačenu loptu Nkufa sa leve strane i poslao loptu pored Mandane za radost malobrojnih gostujućih navijača na "Velodromu" u 22. minutu. Do kraja poluvremena je gledana nešto sporija igra, da bi se stvari zakuvale u nastavku kada je težište igre letelo sa jedne na drugu stranu. Tvente je nastavio da igra otvoreno i nije samo čuvao svoju prednost, a to je moglo da donese još bolji rezultat u finišu meča kada je Nkufo asistenciji mogao da doda i gol – ipak, njegov šut je završio na prečki.

U delu programa igranom ranije, Udineze je posle nešto manje od sat vremena igre poveo sa 2:0, nakon što je Kvaljarela pogodio u 50, a fudbaler domaćih Arboleda u 55. minutu u sopstvenu mrežu. Usledila je žešća ofanziva domaćih kojima se rezultat vratio gotovo istom brzinom kao Udinezeu.

Najpre je u 81. minutu Renžifo smanjio na 2:1, da bi tri minuta kasnije pomenuti Arboleda ispravio grešku postavivši konačnih 2:2.

Srpski reprezentativac iz redova Udinezea Aleksandar Luković meč je preskočio zbog povrede, dok su njegovi zemljaci iz poljskog prvoligaša Milorad Injac i Ivan Đurđević odradili svih 90 minuta.

Fudbaleri Šahtjora su potpuno zasluženo pobedili bledi Totenhem u Donjecku, ali su do trijumfa stigli posle dugo čekanja na pogotke – 2:0 golovima u poslednjih 11 minuta utakmice.

Ukrajinska ekipa je prikazala brzu igru koja je obećavala dobre rezultate i u grupnoj fazi Ligi šampiona, ali se u drugom poluvremenu činilo da će kao i u elitnom takmičenju neiskorišćene šanse koštati puno Šahtjor. Ipak, Eureljo Gomeš je konačno kapitulirao u 79. minutu i to prilikom prvog kontakta sa loptom rezerviste Seleznjova, koji je odlično izveo slobodnjak. Konačan rezultat postavio je neumorni Žadson dva minuta pre kraja regularnog toka.

Engleski klubovi i definitvno su ostali kratkih rukava kada su u pitanju prvi mečevi 1/16 finala, a posle remija Aston Vile i poraza Totenhema, bez pobede je ostao i Mančester siti koji je u 91. minutu primio gol u Kopenhagenu – 2:2.

"Građani" su uz dosta sreće poveli sa 1:0 u 29. minutu kada je posle kornera Nedum Onoua uputio udarac glavom koji se nekako izmigoljio iz ruku golmana domaćih Kristijansena.

Kopenhegen je uzvratio u manje više istom stilu u nastavku meča, ali je golu Almeide posle kornera prethodila slabo postavljena odbrana gostujućih fudbalera, pa je napadač domaćih znalački iskoristio višak prostora u kaznenom prostoru Sitija.

Radost domaćih nije potrajala dugo jer je posle samo šest minuta Stefen Ajrlend doneo novo vođstvo gostima, a kada se činilo da će Siti na revanš sa dva gola prednsoti u džepu, na scenu je stupio rezervista domaćih Vingard koji je u 91. minutu ostavio Kopenhagenu kakve takve šanse u revanšu.





Kup UEFA, prvi mečevi 1/16 finala:

Leh Poznanj - Udineze 2:2

(Renžifo 81, Arboleda 84 - Kvaljarela 50, Arboleda 55 ag)

Šahtjor - Totenhem 2:0

(Seleznjov 78, Žadson 88)

Kopenhagen - Mančester siti 2:2

(Almeida 56, Vingard 90+1 - Onuoa 29, Ajrlend 61)

Fiorentina - Ajaks 0:1

(Bakirčoglu 60)

Marsej - Tvente 0:1

(Arnautović 23)

Sreda

Dinamo Kijev - Valensija 1:1

Zenit - Štutgart 2:1

Olimpijakos - Sent Etjen 1:3

Aston Vila - CSKA Moskva 1:1

Verder - Milan 1:1

Bordo - Galatasaraj 0:0

NEC - Hamburger 0:3

PSŽ - Volfsburg 2:0

Sampdorija - Metalist 0:1

Alborg - Deportivo 3:0

Braga - Standard 3:0

Srbi u prvom kolu 1/16 finala

Aleksandar Luković (Udineze) – povređen

Igor Duljaj (Šahtjor) – klupa

Miralem Sulejmani (Ajaks) – igrao do 58. minuta

Ivan Đurđević (Leh) – svih 90

Dimitrije Injac (Leh) – svih 90

Zdravko Kuzmanović (Fiorentina) – igrao od 58. minuta

Slobodan Rajković – svih 90

Juče:

Predrag Đorđević (Olimpijakos) – svih 90, gol

Milan Obradović (Metalist) – svih 90

Miloš Krasić (CSKA) – svih 90

Milan Jovanović (Standard) – zamenjen u zaustavnom vremenu

Marko Dević (Metalist) – ušao u 70.

Miloš Ninković (Dinamo Kijev) – ušao u 66.

Duško Tošić (Verder)- van protokola

Mateja Kežman (PSŽ) – suspendovan

Danijel Ljuboja (Štutgart) - suspendovan do kraja sezone

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kup UEFA: Gosti uspešniji

Izvor: B92, 20.Feb.2009

U preostalim mečevima 1/16 finala Kupa UEFA, fudbaleri Ajaksa i Tventea su na gostovanjima stekli prednost pred revanš mečeve...Ajaks je slavio u Firenci protiv Fjorentine sa 1:0, dok je Tvente istim rezultatom pobedio Olimpik u Marselju. Šahtjor je stekao solidnu prednost od 2:0 nad Totenhemom,...

Nastavak na B92...

Kup UEFA: Ajaks slavio u Firenci, Tvente u Marseju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009

BEOGRAD - Fudbaleri holandskog Ajaksa pobedili su sinoć na gostovanju Fiorentinu sa 1:0 u prvoj utakmici šesnaestine finala Kupa UEFA...Strelac jedinog gola na utakmici bio je Kenedi Bakirdžoglu u 60. minutu. U italijanskom timu od 56. minuta igrao je Zdravko Kuzmanović, koji je zamenio Masima Gobija....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.