„Miljković“ Mariji Šimoković

Izvor: Blic, 16.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Miljković“ Mariji Šimoković

NIŠ - Mariji Šimoković, pesnikinji iz Subotice, uručena je prestižna nagrada „Branko Miljković" u holu Gradske kuće u Nišu.



Žiri, kojim je predsedavala Bojana Stojanović-Pavlović, odlučio je da 37. dobitnik ove nagrade bude ova pesnikinja jer je njena zbirka „Kinovar", („Narodna knjiga") proglašena za najbolju zbirku pesama u prošloj godini.

- Presrećna sam što sam dobila ovu nagradu jer nosi ime najvećeg srpskog pesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Branka Miljkovića. Ova nagrada je čista poetika, čista metafizika jer je Branko tako živeo i tako umro. Od rane mladosti sam se divila stihovima Branka Miljkovića. Cela zbirka „Kinovar" nastala je u potpunom zanosu - rekla je dobitnica nagrade.

- Već 37 godina pesnici osvajaju ovu laskavo priznanje. Gotovi svi značajniji pesnici bili su laureati ove nagrade. Branko je i dalje najčitaniji srpski pesnik, iako nije među živima skoro 50 godina - istakao je Bukvić, pomoćnik gradonačelnika Niša.

U obrazloženju žirija navedeno je da je pesnikinja Šimoković u svojoj 11. zbirci pesama često povezivala slike u reči, što je bila jedna od odlika pesništva Branka Miljkovića. Nagrada „Branko Miljković" sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 220.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.