Milić tvrdi da je dekanica potvrdila kršenje procedure njegovog izbora za redovnog profesora

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2023, 21:24

Milić tvrdi da je dekanica potvrdila kršenje procedure njegovog izbora za redovnog profesora

Nakon odgovora dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrile Stanković Đorđević o proceduri izbora u zvanje redovnog profesora direktora niške Kardiohirurgije, doktor Dragan Milić je novinarima dostavio dokumentaciju na osnovu koje uverava da je time potvrdila brutalno kršenje procedure i pravilnika koje je bila u obavezi da poštuje. I dalje tvrdi da je selektivno postupala, kao i da pravila koja postoje nisu ispoštovana prilikom odlučivanja o njemu, zbog čega se i žalio Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prosvete. Dekanica ovog puta novinarima ništa nije odgovorila.

Doktor Milić je pre dva dana javno objavio da sabotiraju njegov izbor u redovnog profesora Medicinskog fakulteta, a smatra da sve ima veze sa tim što je najavio da će ući u politiku. Objašnjenje sa niškog Univerziteta novinari još čekaju, a svoje viđenje i pojašnjenje juče je dala dekanica Dobrila Stanković Đorđević.

Međutim, Milić je novinarima poslao žalbu koju je uputio Ministarstvu prosvete i prigovor upućen predsednici Naučno-stručnog veća za medicinske nauke na Univerzitetu prof. dr Ljubinki Janković Veličković, kao i važeći Pravilnik o postupku sticanja zvanja, na osnovu kojih tvrdi da dekanica u izjavi Južnim vestima zapravo nije dematovala podatke koje je izneo dan ranije.

Već je samo potvrdila brutalno kršenje procedure i ono najgore kršenje Pravilnika koji je u obavezi kao dekanka da poštuje - smatra Milić.

Objašnjava da je njena izjava da "Komisiju treba da čine kardiohirurzi i eventualno vaskularni hirurg, a ne ortoped i neurohirurg kako je predloženo od strane Katedre i Izbornog veća Fakulteta" skandalozna i da pokazuje selektivnost u njenom i postupanju šefa Katedre za hirurgiju Miroslava Stojanovića.

Po kom članu Pravilnika važi ovo pravilo? Kako je moguće da ovo pravilo važi samo za kardiohirurgiju, a ne i za ostale grane hirurgije? U mandatu dekanke izabrani su za redovne profesore na neurohirurgiji i vaskularnoj hirurgiji kolege u čijim komisijama su bili ortopedi. Za izbor u zvanje redovnog profesora na neurohirurgiji ortoped je bio čak predsednik komisije, a za izbor u zvanje redovnog profesora na vaskularnoj hirurgiji ortoped je bio član komisije. Kako to da ova pravila ne važe samo za kardiohirurgiju i za moj izbor a za sve ostale važi? - pita Milić.

Pojasnio je i da Pravilnik na koji se poziva ne može da se tumači proizvoljno, da Komisija ne može da se određuje za sve po jednom principu, a samo za Kardiohirurgiju drugačije, ali i da o izboru u zvanje redovnog profesora ne može da odlučuje "stav većine", već pravila koja postoje za sve.

Jedino merodavno je postupak koji se vodi prema Pravilniku, a ne po stavu većine. Ovim je dekanka samo potvrdila da je "većina" svesno i namerno prekršila Pravilnik koji su bili u obavezi da poštuju. U akademskoj zajednici treba da važe zakoni i pravilnici i da ničiji izbor ne zavisi od samovolje i diktata dekana. U političkoj partiji odlučuje predsednik partije i kako on kaže tako ide i "stav" većine. Na Univerzitetu treba i mora drugačije - ističe Milić.

Na kraju piše i da nečasnim, nemoralnim i za akademsku zajednicu potpuno neprihvatljivim smatra to što dekan fakulteta glasa protiv odluke Izbornog veća čiji je predsednik, a šef hirurgije protiv odluke svoje katedre, jer bi to značilo da je samo njihovo mišljenje merodavno, kao i da to pokazuje da je Medicinski fakultet potpuno privatizovan i odluke nadležnih se poništavaju po ličnom nahođenju i interesu pojedinaca na rukovodećim mestima.

Cela izjava doktora Dragana Milića je u dokumentu ispod, a upućena je dekanici Dobrili Stanković Đorđević koja do objavljivanja teksta nije odgovorila.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.