Migrantska kriza, društvene mreže i žal za mladošću na platnu - Festival austrijskog filma u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2022, 10:20

Migrantska kriza, društvene mreže i žal za mladošću na platnu - Festival austrijskog filma u Nišu

Ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da od 24. do 27. septembra pogledaju šest ostvarenja na Festivalu austrijskog filma u Nišu, pod sloganom “Krajnosti”. Organizatori kažu da će ovogodišnji filmovi stvarnost učiniti zabavnijom, ali i tragičnijom, a projekcije će biti u bioskopu Cineplexx.

Minimalizam, raspad monarhije posle Velikog rata, turbulencije ženskog identiteta u migrantskoj krizi, novozavetne apoteoze, društvene mreže i prolaznost života - neke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su od tema ovogodišnjih filmova.

U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?), ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine - poručuje profesor sa Fakulteta dramskih umetnosti Aleksandar Janković.

Festival otvara ostvarenje Rimini, u subotu, 24. septembra, od 19 sati. Reč je o komediji i drami iz ove godine. Ona prikazuje život nekada uspešne pop zvezde, koja juri za izbledelom slavom. Režiju potpisuje Ulrich Seidl.

Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika - navode organizatori.

U nedelju, 25. septembra, od 18 sati, prikazaće se film 3:30 PM, koji je 2020. režirao Ludvig Wust. Reč je o priči koja ispituje prijateljstvo, tehnologiju, komunikaciju, istoriju i pamćenje, uz primese uznemirujućeg humora.

Iste večeri od 20 sati zakazana je projekcija istorijske kriminalističke drame Hinterland iz prošle godine. Radnja se odvija u Beču 1920. godine i prikazuje propalo Austrougarsko carstvo. Režiser je oskarovac Stefan Ruzowitzky.

Dan kasnije, u 18 sati, publika će moći da pogleda tragikomediju Najkraća pesme na svetu, koju je režirao David Clay Diaz i koja obuhvata četiri ispreletene priče o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa migrantskom krizom.

Film priča priču o četvoro Evropljana, čiji stavovi prema migracijama i azilu bivaju nepovratno raspršeni - kažu organizatori.

Za 20 sati te večeri zakazana je projekcija filma Sunce. To je ostvarenje Kurdvina Ajuba o mladim ljudima, društvenim mrežama i samootkrivanju.

Tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu. Jutjub video čini ih poznatim preko noći, posebno među kurdskim muslimanima - piše u opisu filma.

Poslednji film koji će posetioci moći da vide na Festivalu, 27. septembra od 19 sati, jeste Lucifer. Režiser je Ulrich Seidl, a u središtu zbivanja je Johanes, koji živi povučeno, u alpskoj kolibi, sa svojim orlom i pobožnom majkom, ali turistički razvoj preti da ih ugrozi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.