Mere nisu inflatorne

Izvor: Politika, Fonet, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere nisu inflatorne

Niš – Mere za prevazilaženje krize koje je u utorak predložila Vlada Srbije mnogo su bolje nego što je ranije nagoveštavano, kada je bilo govora da će se povećati porez na dodatu vrednost ili nešto slično.

Ovo je juče, u susretu sa privrednicima u Nišu rekao guverner Radovan Jelašić, koji je pri tom posebno naglasio:

– Najveći broj mera nije iz grupe inflatornih i samo će deo možda uticati na povećanje cena. Krizaće se, sigurno, mnogo više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osetiti narednih meseci, nego što se oseća sada.

Privrednici Niša su upozorili na zaoštravanje uslova za dobijanje kredita bez kojih je, kako su istakli, teško opstati u sadašnjim uslovima privređivanja. Guverner Jelašić je odgovorio da je „dug zao drug” i da je „gotovina” u ova vremena zlata vredna:

– Mora se znati da banke u Srbiji nude kredite po sistemu „ponude kišobrana kada sija sunce”, a traže da se krediti vrate „kada pada kiša i kada je kišobran najpotrebniji”. Sreća je, međutim, da u našoj zemlji ipak ima više banaka – rekao je Jelašić.

Jelašić je ocenio da će banke morati posebno da se pozabave pitanjem broja zaposlenih, istakavši da mu još uvek nije jasna ekspanzivnost koju su bankarske organizacije pokazale u prethodnom periodu, kada su otvarale ekspoziture i filijale i u mestima za koja se znalo da će depoziti biti mali.

– Uopšte se ne osećamo prozvanim u Narodnoj banci kada se govori o problemu zapošljavanja. Naprotiv, u NBS je broj uposlenih sa 5.500 smanjen na 2.300, što će sigurno znatno uticati na smanjenje ukupnih troškova u odnosu na 2008. godinu.

Komentarišući ocene privrednika da su državna preduzeća glavni generatori nelikvidnosti u Srbiji, jer ne vraćaju uredno svoje dugove, kao i veliki trgovinski lanci, guverner je rekao da se u prethodnom periodu više trošilo nego što je trebalo i više nego što su prihodi dozvoljavali. Ubuduće će potrošnja morati znatno da se smanji jer su definitivno prošla vremena kada se mislilo da će „rupe” u budžetu popunjavati neko drugi.

U Nišu je guverner Jelašić govorio i o navodnom sugerisanju MMF-a da se uvede evro kao zakonsko sredstvo plaćanja i u Srbiji. Po njegovim rečima, to se odnosi samo na zemlje istočne Evrope koje su članice EU, a ne i na našu zemlju, odnosno srpski mediji su „to malo domislili”.

T. Todorović

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.