Meraklije bakljadom u centru Niša obeležile Dan Republike Srpske

Izvor: JužneVesti.com, 10.Jan.2024, 15:36

"Meraklije" bakljadom u centru Niša obeležile Dan Republike Srpske

Uzvicima "Republika Srpska", pesmama, bakljama i vatrometom navijači Fudbalskog kluba Radnički iz Niša obeležili su 9. januar, dan koji se obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske. "Meraklije" su ovaj datum obeležile u centru grada, na mostu ispred Tvrđave.

Dan Republike Srpske obeležen i u Nišu; foto: Meraklije Niš Proslavi koja je bila obeležena u gradovima Republike Srpske i Beogradu priključile su se i "meraklije" iz Niša.

U večernjim satima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 9. janura, navijači "Reala sa Nišave" obeležili su dan koji se obeležava zbog datuma iz 1992. godine kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne celine unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem pripajanja Jugoslaviji.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, sastavljen od stranih i tamošnjih sudija, preglasavanjem je Dan Republike tri puta proglasio "neustavnim", a Venecijanska komisija "diskriminatornim".

Ustavni sud BiH nije osporio pravo vernicima da obeležavaju krsnu slavu Svetog Stefana.

17. oktobra 2016. godine održan je referendum u Republici Srpskoj i građani su se izjasnili da podržavaju da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske.

Skupština je posle referenduma usvojila izmenjeni zakon prema kojem je 9. januar postao sekularni praznik.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.