„Memorijalno nasleđe - kolektivno sećanje ili zaborav“ tema novog Gradskog foruma

Izvor: JužneVesti.com, 23.Nov.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Memorijalno nasleđe - kolektivno sećanje ili zaborav“ tema novog Gradskog foruma

Tokom Drugog svetskog rata je na brdu Bubanj u Nišu streljano toliko ljudi da im se ne zna broj, međutim to mesto je poslednjih decenija zapostavljeno, kažu u Media centru, a o tim temama će govoriti na Gradskom forumu, u četvrtak 23. novembra od 17 sati.

Zimi i leti, po vejavici i suncu, iz obližnjeg logora smrti, podsećaju, na brdo Bubanj dovođeni su i streljani partizani, komunisti, saboteri, oni koji su ubijani radi odmazde ili označeni nižom rasom. Tada je, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dodaju, gotovo celokupna jevrejska zajednica Niša nestala.

Bubanj je tokom poslednjih decenija bio skrajnut sa kulturne mape ovih krajeva, a pažnja je bila posvećena drugim istorijskim periodima. Da li time pokazujemo da smo odustali od promocije vrednosti borbe za slobodu? Da li je u međuvremenu Bubanj, kao otelotvorenje kolektivniog pamćenja, postao deo kolektivnog zaborava? - kažu organizatori.

O tome će na Gradskom forumu govoriti turistički vodič Nenad Rokvić, istoričar Nebojša Ozimić, arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić i novinar Južnih vesti i scenarista Stefan Marković koji je pisao scenario za dokumentarno-igrano film “Bekstvo”, koji govori o bekstvu iz logora na Crvenom krstu 12. februara 1942. godine.

Međutim, jedan deo govori upravo o Bubnju, kao neizostavnoj lokaciji, kada se govori o stradanju građana u Drugom svetskom ratu, jer je upravo na tom mestu streljano desetak hiljada ljudi, a najveći broj njih je streljano upravo kao odmazda zbog masovnog bekstva iz logora - dodaje Marković.

Moderator će biti Vladimir Đorđević.

Gradski forum će građani moći da prate i komentarišu uživo na Fejsbuk stranici Media i reform centra Niš, a pitanja mogu da postavljaju i na samom Forumu ili putem Tvitera korišćenjem #gradskiforum.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.